Начин на приготвяне:
1. Разрежете наполовина авокадото и го разделете. Отстранете костилката и направете леки разрези по повъхността на всяка половинка, като внимавате да не засягате кората.
2. Почистете скаридите.
3. Задушете сепията, предварително почистена и нарязана на малки кубчета, в чеснов зехтин /нарежете на ситно 1-2 скилидки чесън и го залейте в купичка със зехтин, оставете да престои няколко минути/ с малко нарязан на ситно лук, за не повече от 2 минути. Поръсете сепията със ситно нарязан магданоз.
4. Във всяка половина авокадо поставете малко задушена сепия и скариди.
5. За майонезата сипете в купа жълтъка и горчицата, овкусете със сол и черен пипер, добавете малко оцет или лимонов сок. Разбъркайте. Добавете зехтин на тънка струйка, като бъркате непрекъснато. Може да приготвите майонезата и с помощта на пасатор или миксер.
6. Сипете по 1 с.л. майонеза върху всяка половина авокадо. Поръсете с кубчета домати и листа босилек.
7. Сервирайте салатата с чаша сухо бяло вино.
2. Почистете скаридите.
3. Задушете сепията, предварително почистена и нарязана на малки кубчета, в чеснов зехтин /нарежете на ситно 1-2 скилидки чесън и го залейте в купичка със зехтин, оставете да престои няколко минути/ с малко нарязан на ситно лук, за не повече от 2 минути. Поръсете сепията със ситно нарязан магданоз.
4. Във всяка половина авокадо поставете малко задушена сепия и скариди.
5. За майонезата сипете в купа жълтъка и горчицата, овкусете със сол и черен пипер, добавете малко оцет или лимонов сок. Разбъркайте. Добавете зехтин на тънка струйка, като бъркате непрекъснато. Може да приготвите майонезата и с помощта на пасатор или миксер.
6. Сипете по 1 с.л. майонеза върху всяка половина авокадо. Поръсете с кубчета домати и листа босилек.
7. Сервирайте салатата с чаша сухо бяло вино.
Продукти
- 1 авокадо
- скариди
- сепия
- 1 домат
- листа босилек
За майонезата:
- 1 жълтък
- 1 ч.л. горчица
- 1 с.л. лимонов сок
- сол и черен пипер
- 3 с.л. зехтин