Едно съвсем френско предястие - варен артишок с два вида сос. За соса Винегрет просто всички съставки се разбъркват добре, а за сос Холандез трябва малко повече майсторство и пречистено масло. Удоволствието е в откъсването на листата на артишока, потапянето им в сос и изсмукването на сока им.

Продукти

  • 4 големи артишока
  • 1 лимон
  • сол
  • За винегрета:
  • 25 мл зехтин
  • 75 мл олио
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 25 мл бял винен оцет
  • сол и черен пипер
  • За сос Холандез:
  • 225 г безсолно масло
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 1 с.л. зърна бял пипер
  • Щипка сол
  • 2 с.л. вода
  • 4 жълтъка от свободно отглеждани кокошки
  • лимонов сок

Начин на приготвяне:

  • 1. С натиск отчупете стъблата на артишоците. Поставете ги в голяма тенджера и ги залейте със студена вода. Добавете сока от лимона и солта. Пуснете и половинките лимон. Притиснете артишока с чиния и варете 30-40 минути. След това ги прецедете.
  • 2.За соса Винегрет смесете в купа горчицата, солта, черния пипер, оцета, зехтина и олиото. Разбъркайте добре.
  • 3. За соса Холандез пречистете маслото като поставите маслото в тенджерка и го разтопите на слаб огън. Когато започне да се образува пяна, отстранете я. Дръпнете разтопеното масло и го оставете да постои. След това, с помощта на черпак, пресипете маслото в друг съд. На дъното на тенджерката ще останат млечните компоненти.
  • 4. В хаванче счукайте едро зърната бял пипер и ги сложете в касеролка. Добавете оцета, водата и щипка сол. Разбъркайте и щом сместа заври, я прецедете в стъклена купа.
  • 5. Добавете жълтъците при оцета и поставете купата на водна баня. Започнете да разбивате с тел жълтъците в продължение на 8-10 минути, докато сместа се сгъсти до консистенцията на майонеза, като внимавате купата да не се загрява много, за да не се сготвят жълтъците. Дръпнете купата от огъня и добавете пречистеното масло лъжица по лъжица, като разбърквате. Овкусете с лимонов сок по ваш вкус.
  • 6. Поднесете артишок с двата соса в купички. Откъсвайте листо по листо от артишока и топете в сосовете. Изсмуква се долната част на листото.

Свързани рецепти

Виж всички