Артишок със сос "Винегрет" и сос "Холандез"
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Едно съвсем френско предястие - варен артишок с два вида сос. За соса Винегрет просто всички съставки се разбъркват добре, а за сос Холандез трябва малко повече майсторство и пречистено масло. Удоволствието е в откъсването на листата на артишока, потапянето им в сос и изсмукването на сока им.
Продукти
- 4 големи артишока
- 1 лимон
- сол
- За винегрета:
- 25 мл зехтин
- 75 мл олио
- 2 с.л. дижонска горчица
- 25 мл бял винен оцет
- сол и черен пипер
- За сос Холандез:
- 225 г безсолно масло
- 2 с.л. бял винен оцет
- 1 с.л. зърна бял пипер
- Щипка сол
- 2 с.л. вода
- 4 жълтъка от свободно отглеждани кокошки
- лимонов сок
Начин на приготвяне:
- 1. С натиск отчупете стъблата на артишоците. Поставете ги в голяма тенджера и ги залейте със студена вода. Добавете сока от лимона и солта. Пуснете и половинките лимон. Притиснете артишока с чиния и варете 30-40 минути. След това ги прецедете.
- 2.За соса Винегрет смесете в купа горчицата, солта, черния пипер, оцета, зехтина и олиото. Разбъркайте добре.
- 3. За соса Холандез пречистете маслото като поставите маслото в тенджерка и го разтопите на слаб огън. Когато започне да се образува пяна, отстранете я. Дръпнете разтопеното масло и го оставете да постои. След това, с помощта на черпак, пресипете маслото в друг съд. На дъното на тенджерката ще останат млечните компоненти.
- 4. В хаванче счукайте едро зърната бял пипер и ги сложете в касеролка. Добавете оцета, водата и щипка сол. Разбъркайте и щом сместа заври, я прецедете в стъклена купа.
- 5. Добавете жълтъците при оцета и поставете купата на водна баня. Започнете да разбивате с тел жълтъците в продължение на 8-10 минути, докато сместа се сгъсти до консистенцията на майонеза, като внимавате купата да не се загрява много, за да не се сготвят жълтъците. Дръпнете купата от огъня и добавете пречистеното масло лъжица по лъжица, като разбърквате. Овкусете с лимонов сок по ваш вкус.
- 6. Поднесете артишок с двата соса в купички. Откъсвайте листо по листо от артишока и топете в сосовете. Изсмуква се долната част на листото.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Ейнсли Хариът
Пълнени патладжани със сирене и орехи
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт