Това печено пиле в близкоизточен стил е овкусено със заатар и сумак. Поднесено с печени кореноплодни зеленчуци и сос Грейви е наистина впечатляващо. А от остатъците, може да си направите завит сандвич със салата за обяд на следващия ден.

Продукти

  • 1.5 кг пиле
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. заатар
  • 1 ч.л. сумак
  • ½ ч.л. канела
  • 1 ч.л. червен пипер от Алепо/лют червен пипер
  • 1 лимон
  • 2 с.л. меко масло
  • 2 стръка мащерка
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. кориандър
  • За сос Грейви:
  • 75 мл бяло вино
  • 1 с.л. брашно
  • 300-400 мл пилешки бульон
  • ½ лимон, сок
  • За зеленчуците:
  • 2 сладки картофа
  • 2 моркова
  • 2 глави червено цвекло
  • 1 корен пащърнак
  • 1 глава червен лук
  • 4 стръка мащерка
  • 4 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 3 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • шепа сварени обелени кестени

Начин на приготвяне:

  • 1. Измийте и подсушете добре пилето – отвън и отвътре.
  • 2. За маринатата смесете в купа нарязаният на ситно или настърган чесън, лютия червен пипер, заатара, сумака, канелата, както и фино настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Разбъркайте.
  • 3. Отделете половината марината в друг съд и към нея добавете маслото. Разбъркайте добре. Поставете пилето в тавичка. Напъхайте сместа под кожата на пилето, като се стараете да набутвате навътре. Притиснете добре пълнежа, като го разпределите колкото се може по-равномерно. Поръсете със сол и черен пипер пилето отвън и отвътре. Във вътрешността на пилето поставете стръковете мащерка и изтискания лимон. Поръсете със зехтин пилето отвън. Покрийте пилето с алуминиево фолио и го поставете в хладилник за минимум 2 часа. Извадете пилето от хладилника 30 минути преди готвене.
  • 4. Загрейте фурната на 200 градуса или 180 градуса с вентилатор.
  • 5. Поставете пилето във фурната, покрито хлабаво с лист алуминиево фолио и печете 40 минути. Отстранете фолиото и печете още 40 минути, до готовност – сока от бутчетата на пилето трябва да тече свободно, а кожата да е златиста и хрупкава. Извадете пилето от фурната, покрийте отново хлабаво с фолио и оставете да почине 10-15 минути, преди да го нарежете на порции.
  • 6. За соса Грейви отделете излишната мазнина от тавата от печеното на пилето в бурканче. Поставете тавата върху котлона, на умерен огън и добавете бяло вино. Изчакайте то да се изпари, като през това време обирате всичко от дъното на тавата с помощта на дървена лъжица. Добавете брашното и разбъркайте. След това добавете пилешкия бульон и разбъркайте до хомогенност, като изчакате сместа да кипне. Оставете соса да се редуцира. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок. Прецедете соса през цедка.
  • 5. За печените зеленчуци почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Поставете ги в дълбока тава, добавете стръковете мащерка, небелените скилидки чесън, нарязания на резени лимон. Добавете кимиона и поръсете обилно със сол, черен пипер и зехтин и разбъркайте добре. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 25 минути. Добавете нарязаните на едро кестени и меда, разбъркайте и печете още 15-20 минути, като от време на време разбърквате зеленчуците. Изтискайте печения чесън от скилидките и сервирайте печените зеленчуци като гарнитура към печеното пиле на стайна температура.

Свързани рецепти

Виж всички