Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете сухата мая в дълбока купа и я залейте с леко топла вода. Разбъркайте. Добавете брашното на малки порции, като разбърквате. Добавете и солта. Омесете гладко и меко тесто, като го извадите върху плота. Поставете го в купата, покрийте го с фолио и ли кърпа и го оставете да втаса.
2. За доматения сос смесете в купичка съставките и разбъркайте добре.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот, с помощта на точилка, в овална форма. Поставете го в плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете равномерно доматения сос.
4. Гарнирайте пицата с тънки кръгчета лук, филийки моцарела, тънко нарязани пушено еленско месо и люта чушка. Поръсете с настъргана гауда или кашкавал. Оформете 2-3 гнезда на различни места и чукнете внимателно яйцата. Печете пицата в предварително загрята фурна на 200 градуса 10-15 минути.
5. За пикантното олио смесете в купичка зехтин със сладък или лют пушен червен пипер, малко сол и захар.
6. Изпечената пица гарнирайте с резени авокадо и листа кориандър. Поръсете с пикантно олио.

Продукти

За тестото:

  • 1 с.л. суха мая
  • 350 мл топла вода
  • 50 мл зехтин
  • сол
  • 650 г брашно

За доматения сос:

  • 4 с.л. доматено пюре
  • 0.5 ч.л. сол
  • щипка захар
  • зехтин
  • черен пипер
  • сушен риган

За гарниране:

  • 150 г моцарела
  • 100 г гауда
  • 500 г пушено еленско месо
  • 0.5 глава червен лук
  • 0.5 люта чушка
  • 3 яйца
  • 0.5 връзка кориандър
  • заквасена сметана
  • 1 узряло авокадо

За пикантното олио:

  • 3 с.л. зехтин
  • 0.5 ч.л. пушен лют червен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • щипка захар

Свързани рецепти