Арабско ябълково руло
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Нарежете на едро бадемите бадемите за пълнежа и за гарниране. Солжете ги в тавичка и ги запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.
2. За пълнежа обелете и нарежете на дребни кубчета ябълките. Сложете ги в купа. Кайсиите също нарежете на дребно. Добавете ги към ябълките заедно със стафидите. Нарежете леко ядките шам-фъстък, добавете и тях. Добавете меда, галетата и запечените бадеми. Разбъркайте хубаво.
3. Разтопете маслото. Щом дръпнете съда от котлона добавете пудрата захар и канелата.
4. Върху плота поставете голяма платнена кърпа. Върху нея подредете 2 кори една до друга, разположени откъм широката им страна. Над тях сложете още 2 кори, разположени по същия начин - образува се голям правоъгълник. Намажете корите с канелено масло и подредете втори слой кори, но разположени напряко на тези. Отново намажете с масло. Разпределете пълнежа по дължина върху корите, в долния край на правоъгълника. С помощта на кърпата завивайте рулото. С ръце го дооформете и притиснете леко.
4. Завийте рулото на кръг, като първо свиете единия край на вътре, като за вита баница. Поставете го в тава и го намажете отгоре с масло. Печете рулото в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
5. За глазурата обелете и нарежете ябълката на много дребни кубчета. Кайсиите също нарежете на ситно. Сложете ги в купа и към тях добавете запечените бадеми и кайсиевото сладко. Разбъркайте хубаво.
6. Поставете рулото върху поднос или чиния и докато е още топло нанесете глазурата върху него.
2. За пълнежа обелете и нарежете на дребни кубчета ябълките. Сложете ги в купа. Кайсиите също нарежете на дребно. Добавете ги към ябълките заедно със стафидите. Нарежете леко ядките шам-фъстък, добавете и тях. Добавете меда, галетата и запечените бадеми. Разбъркайте хубаво.
3. Разтопете маслото. Щом дръпнете съда от котлона добавете пудрата захар и канелата.
4. Върху плота поставете голяма платнена кърпа. Върху нея подредете 2 кори една до друга, разположени откъм широката им страна. Над тях сложете още 2 кори, разположени по същия начин - образува се голям правоъгълник. Намажете корите с канелено масло и подредете втори слой кори, но разположени напряко на тези. Отново намажете с масло. Разпределете пълнежа по дължина върху корите, в долния край на правоъгълника. С помощта на кърпата завивайте рулото. С ръце го дооформете и притиснете леко.
4. Завийте рулото на кръг, като първо свиете единия край на вътре, като за вита баница. Поставете го в тава и го намажете отгоре с масло. Печете рулото в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
5. За глазурата обелете и нарежете ябълката на много дребни кубчета. Кайсиите също нарежете на ситно. Сложете ги в купа и към тях добавете запечените бадеми и кайсиевото сладко. Разбъркайте хубаво.
6. Поставете рулото върху поднос или чиния и докато е още топло нанесете глазурата върху него.
Продукти
- За пълнежа:100 г белени бадеми 3 ябълки 100 г сушени кайсии 3 с.л. стафиди 3 с.л. мед 2 с.л. галета 1 с.л. ядки шам-фъстъкЗа маслото:150 г масло 2 с.л. канела 2 с.л. пудра захарЗа глазурата:75 г белени бадеми 3 сушени кайсии 1 ябълка 4 с.л. кайсиев конфитюр1 пакет кори за баница 30 г захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Зелена баница със спанак
Рецепти Рудолф ван Веен
Пица с кладница, рукола и прошуто
Рецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Сладкиш със сушени сливи
Рецепти Фокача
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Щрудел с месо