Арабски самоса с миди
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За тестото сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Направете кладенче и в него сипете водата и олиото. Постепенно омесете гладко тесто. Сплескайте го и го увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. Измийте добре мидите. Ако има отворени миди, ги изхвърлете. Нарежете лука и морковите на кубчета, а праза на кръгчета. В дълбока тенджера разтопете маслото и запържете зеленчуците докато омекнат. Добавете мидите и залейте с виното. Захлупете и варете 6 минути, като ги разклащате от време на време.
3. За пълнежа нарежете лука на ситно, а пресния лук - на тънки кръгчета. Сложете ги в купа заедно със стафидите, нарязаните на ситно кайсии и крем-сиренето. Добавете рас-ел-ханут и малко сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте.
4. Изсипете сварените миди със зеленчуците в тава, за да изстинат. След това извадете мидите от черупките и ги нарежете на ситно. Добавете ги към пълнежа и разбъркайте хубаво.
5. Разточете тестото върху набрашнен плот максимално тънко. Нарежете го с помощта на линийка и нож за пица на ленти с дължина 20 см и ширина 7 см. Намажете лентичките с вода.
6. В единия край на всяка лента поставете по 1 с.л. от пълнежа. Завивайте лентата ту в едната посока, ту в другата, докато я навиете цялата. Подредете самосите в тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
2. Измийте добре мидите. Ако има отворени миди, ги изхвърлете. Нарежете лука и морковите на кубчета, а праза на кръгчета. В дълбока тенджера разтопете маслото и запържете зеленчуците докато омекнат. Добавете мидите и залейте с виното. Захлупете и варете 6 минути, като ги разклащате от време на време.
3. За пълнежа нарежете лука на ситно, а пресния лук - на тънки кръгчета. Сложете ги в купа заедно със стафидите, нарязаните на ситно кайсии и крем-сиренето. Добавете рас-ел-ханут и малко сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте.
4. Изсипете сварените миди със зеленчуците в тава, за да изстинат. След това извадете мидите от черупките и ги нарежете на ситно. Добавете ги към пълнежа и разбъркайте хубаво.
5. Разточете тестото върху набрашнен плот максимално тънко. Нарежете го с помощта на линийка и нож за пица на ленти с дължина 20 см и ширина 7 см. Намажете лентичките с вода.
6. В единия край на всяка лента поставете по 1 с.л. от пълнежа. Завивайте лентата ту в едната посока, ту в другата, докато я навиете цялата. Подредете самосите в тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
Продукти
- За мидите:500 г черни миди 1 глава лук 1 морков 1 малък стрък праз 50 г масло 200 мл бяло виноЗа тестото:450 г брашно щипка сол 2 с.л. олио 250 г топла водаЗа пълнежа:1 глава лук 1 стрък пресен лук 3 сушени кайсии 1 с.л. тъмни стафиди 1 ч.л. рас ел ханут 100 г крем-сирене сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля
Рецепти Ненад Великович
Пълнен сандвич със салса
Рецепти Ненад Великович
Рулца със сушени сливи и ементал
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Морски шишчета с шафран и чеснови крутони
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Тиквички в кимионов сос
Рецепти Ненад Великович
Рулца с яйца и спанак