Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Направете кладенче и в него сипете водата и олиото. Постепенно омесете гладко тесто. Сплескайте го и го увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. Измийте добре мидите. Ако има отворени миди, ги изхвърлете. Нарежете лука и морковите на кубчета, а праза на кръгчета. В дълбока тенджера разтопете маслото и запържете зеленчуците докато омекнат. Добавете мидите и залейте с виното. Захлупете и варете 6 минути, като ги разклащате от време на време.
3. За пълнежа нарежете лука на ситно, а пресния лук - на тънки кръгчета. Сложете ги в купа заедно със стафидите, нарязаните на ситно кайсии и крем-сиренето. Добавете рас-ел-ханут и малко сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте.
4. Изсипете сварените миди със зеленчуците в тава, за да изстинат. След това извадете мидите от черупките и ги нарежете на ситно. Добавете ги към пълнежа и разбъркайте хубаво.
5. Разточете тестото върху набрашнен плот максимално тънко. Нарежете го с помощта на линийка и нож за пица на ленти с дължина 20 см и ширина 7 см. Намажете лентичките с вода.
6. В единия край на всяка лента поставете по 1 с.л. от пълнежа. Завивайте лентата ту в едната посока, ту в другата, докато я навиете цялата. Подредете самосите в тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.

Продукти

За мидите:

  • 500 г черни миди
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 малък стрък праз
  • 50 г масло
  • 200 мл бяло вино

За тестото:

  • 450 г брашно
  • щипка сол
  • 2 с.л. олио
  • 250 г топла вода

За пълнежа:

  • 1 глава лук
  • 1 стрък пресен лук
  • 3 сушени кайсии
  • 1 с.л. тъмни стафиди
  • 1 ч.л. рас ел ханут
  • 100 г крем-сирене
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти