Английски коледен кейк
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За пълнежа сипете брендито и рома в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия, смлените индийско орехче, кардамон и канела. Нарежете на ситно сушените кайсии, смокини и фурми, на които предварително сте извадиликостилките. Нарежете на ситно и ядките. Добавете сушените плодове и ядките в тенджерката. Варете 10 минути. След като сместа изстине, я поставете в хладилник за 2 дни.
2. За кексовото тесто разбийте с миксер маслото и захарта. Без да спирате разбиването добавете яйцата едно по едно. Добавете брашното и разбъркайте до хомегнност. Накрая добавете престоялия 2 дни пълнеж и разбъркайте до хомогенност.
3. Намаслете дъното и стените на форма с подвижно дъно с диаметър 22 см. Постелете хартия на дъното на формата. Изсипете кексовото тесто във формата и го загладете. Печете кейка в предварително загрята фурна на 140 градуса 1 час и 15 минути. Оставете кейка добре да изстине.
4. За крема сипете течната сметана, захарта и ваниловата захар в тенджерка. Добавете жълтъците и загрейте сместа до 80 градуса, като бъркате непрекъснато. Сместа трябва да се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете сместа да се охлади леко. Добавете маслото и разбъркайте енергично, до хомогенност. Поставете крема в хладилник да се стегне.
5. Отстранете хартията от дъното на кейка и го поставете върху поднос. Нанесете масления крем върху кейка, като го разстелете равномерно. Украсете кейка с нарязани плодове. Гроздето може да оваляте в бяла кристална захар, за да стане снежно. По желание, може да вържете широка панделка на кейка.
2. За кексовото тесто разбийте с миксер маслото и захарта. Без да спирате разбиването добавете яйцата едно по едно. Добавете брашното и разбъркайте до хомегнност. Накрая добавете престоялия 2 дни пълнеж и разбъркайте до хомогенност.
3. Намаслете дъното и стените на форма с подвижно дъно с диаметър 22 см. Постелете хартия на дъното на формата. Изсипете кексовото тесто във формата и го загладете. Печете кейка в предварително загрята фурна на 140 градуса 1 час и 15 минути. Оставете кейка добре да изстине.
4. За крема сипете течната сметана, захарта и ваниловата захар в тенджерка. Добавете жълтъците и загрейте сместа до 80 градуса, като бъркате непрекъснато. Сместа трябва да се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете сместа да се охлади леко. Добавете маслото и разбъркайте енергично, до хомогенност. Поставете крема в хладилник да се стегне.
5. Отстранете хартията от дъното на кейка и го поставете върху поднос. Нанесете масления крем върху кейка, като го разстелете равномерно. Украсете кейка с нарязани плодове. Гроздето може да оваляте в бяла кристална захар, за да стане снежно. По желание, може да вържете широка панделка на кейка.
Продукти
- За пълнежа:1 шушулка ванилия 200 мл бренди 200 мл тъмен ром 1 ч.л. канела щипка индийско орехче щипка кардамон 50 г сушени фурми 50 г сушени смокини 100 г сушени кайсии 80 г захаросани портокалови корички 200 г тъмни стафиди 200 г златни стафиди 80 г белени лешници 80 г орехи 80 г бадемиЗа кекса:250 г меко масло 250 г тъмнокафява захар 250 г брашно 5 яйцаЗа крема:6 жълтъка 130 мл течна животинска сметана 110 г захар 1 с.л. ванилова захар 160 г меко маслоЗа гарниране:1 смокиня 1 портокал 1 кумкуат 1 чепка черно грозде френско грозде
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Пица с кладница, рукола и прошуто
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк