Английски коледен кейк

Английски коледен кейк

Начин на приготвяне:

1. За пълнежа сипете брендито и рома в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия, смлените индийско орехче, кардамон и канела. Нарежете на ситно сушените кайсии, смокини и фурми, на които предварително сте извадиликостилките. Нарежете на ситно и ядките. Добавете сушените плодове и ядките в тенджерката. Варете 10 минути. След като сместа изстине, я поставете в хладилник за 2 дни.
2. За кексовото тесто разбийте с миксер маслото и захарта. Без да спирате разбиването добавете яйцата едно по едно. Добавете брашното и разбъркайте до хомегнност. Накрая добавете престоялия 2 дни пълнеж и разбъркайте до хомогенност.
3. Намаслете дъното и стените на форма с подвижно дъно с диаметър 22 см. Постелете хартия на дъното на формата. Изсипете кексовото тесто във формата и го загладете. Печете кейка в предварително загрята фурна на 140 градуса 1 час и 15 минути. Оставете кейка добре да изстине.
4. За крема сипете течната сметана, захарта и ваниловата захар в тенджерка. Добавете жълтъците и загрейте сместа до 80 градуса, като бъркате непрекъснато. Сместа трябва да се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете сместа да се охлади леко. Добавете маслото и разбъркайте енергично, до хомогенност. Поставете крема в хладилник да се стегне.
5. Отстранете хартията от дъното на кейка и го поставете върху поднос. Нанесете масления крем върху кейка, като го разстелете равномерно. Украсете кейка с нарязани плодове. Гроздето може да оваляте в бяла кристална захар, за да стане снежно. По желание, може да вържете широка панделка на кейка.

Продукти

За пълнежа:

  • 1 шушулка ванилия
  • 200 мл бренди
  • 200 мл тъмен ром
  • 1 ч.л. канела
  • щипка индийско орехче
  • щипка кардамон
  • 50 г сушени фурми
  • 50 г сушени смокини
  • 100 г сушени кайсии
  • 80 г захаросани портокалови корички
  • 200 г тъмни стафиди
  • 200 г златни стафиди
  • 80 г белени лешници
  • 80 г орехи
  • 80 г бадеми

За кекса:

  • 250 г меко масло
  • 250 г тъмнокафява захар
  • 250 г брашно
  • 5 яйца

За крема:

  • 6 жълтъка
  • 130 мл течна животинска сметана
  • 110 г захар
  • 1 с.л. ванилова захар
  • 160 г меко масло

За гарниране:

  • 1 смокиня
  • 1 портокал
  • 1 кумкуат
  • 1 чепка черно грозде
  • френско грозде

Свързани рецепти