Ангелски кейк

Ангелски кейк

Начин на приготвяне:

1. За кексовото тесто разбийте белтъците с помощта на миксер на пяна.
2. Настържете кората на лимона върху захарта и разбъркайте. Добавете 1/3 от захарта, на струйка, към разбиващите се белтъци.
3. Останалите 283 от захарта смесете с брашното, бакпулвера и солта. Добавете брашното и захарта към разбитите на пяна белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Изтискайте сока на половината лимон и отново разбъркайте.
4. Намаслете дъното и стените на кръгла форма с дупка по средата. Поръсете малко брашно върху дъното и стените на формата. Изсипете кексовата смес и я загалдете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
5. Запечете кокосовите стърготини или в тавичка за 12 минути на 180 градуса, или в сух тиган, докато променят цвета си. Разстелете ги, за да изстинат. Разбийте сметаната с помощта на миксер.
6. Обърнете кейка върху поднос и го оставете да изстине добре. Нанесете битата сметана по цялата повърхност на кейка. Загладете много добре. Поръсете с кокосовите стърготини по целия кейк, като леко ги притискате. Прехвърлете кейка върху друг поднос.

Продукти

За кекса:

  • 10 белтъка
  • 1 лимон
  • настъргана кора и сок
  • 300 г захар
  • 125 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол

За гарниране:

  • 150 г кокосови стърготини
  • 400 мл течна сметана
  • 75 г захар

Свързани рецепти