Американски ябълков пай

Американски ябълков пай

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете останалите продукти и ги смесете с пръсти. Постепенно омесете гладко тесто, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Обелете и почистете от семки ябълките. нарежете ги на резени и ги сложете в купа. Върху тях поръсете нишестето, галетата, захарта, подправките, остърганите семенца ванилия и предварително разтопеното масло. Разбъркайте добре.
3. Намаслете зълбока керамична форма за пай. Разточете тестото върху набрашнен плот, на голям тънък лист. Изрежете кръг, малко по-голям от формата, за капак на пая. От останалото тесто първо изрежете дебела лента и я напаснете по стената на формата, като оставите краищата на лентата да висят извън формата. Напаснете тесто по дъното на формата.
4. Изсипете пълнежа във формата и го притиснете добре. Намажете тестото по края на формата с разбито яйце с малко сметана. Покрийте пълнежа с изрязания кръг тесто и притиснете добре по краищата, за да затворите пая. Изрежете излишното тесто и с вилица отново притиснете по краищата. С нож направете малки кръстчета по повърхността на пая. Намажете с яйце и поръсете с малко захар. Печете пая в предварително загрята фурна на 175 градуса около 1 час.

Продукти

За тестото:

  • 285 г брашно
  • 170 г меко масло
  • 150 г крем-сирене
  • 3 с.л. студена вода
  • 15 мл оцет
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 8 ябълки Златна превъзходна
  • 150 г захар
  • 3 с.л. царевично нишесте
  • 1 ч.л. канела
  • щипка индийско орехче
  • 1 шушулка ванилия
  • 50 г масло
  • 100 г галета

Допълнително:

  • 1 разбито яйце с малко заквасена сметана

Свързани рецепти