Агнешко зелено

Агнешко зелено

Начин на приготвяне:

1. Вземете качествено парче агнешко филе. След изваждането на месото от хладилника го оставете 15 минути на стайна температура да се отпусне. Направете леки диагонални разрези в двете посоки върху слоя мазнина на месото. Откъснете листенцата мащерка и ги нарежете на ситно. Поръсете с мащерка върху разрезите, като и втриете хубаво в месото. Оставете месото да престои така известно време.
2. Загрейте тиган и разтопете малко масло в него. Поръсете месото със сол и черен пипер и го поставете с мазнината надолу в тигана. Пържете месото, като го обръщате непрекъснато, докато придобие златистокафяв цвят от двете страни. Поставете запечатаното месо в плоска тавичка и го сложете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 8 минути. Готовността на месото може да установите чрез натискане с пръст или с термометър - температурата в сърцевината на месото трябва да бъде 48 градуса. Цветът на месото отвътре трябва да е розов. След изпичане увийте месото в алуминиево фолио за 5-10 минути.
3. Отрежете 2-4 см от краищата на аспержите и ги обелете с белачка за зеленчуци. Пуснете ги във вряща подсолена вода за 1.5-2 минути. Веднага ги прехвърлете в купа с леденостудена вода, за 20 секунди. Извадете ги върху кухненска хартия да се изцедат. Нарежете аспержите по диагонал.
4. В тиган сложете останалото масло и го разтопете. Пуснете предварително измитите листа млад спанак и бъркайте енергично докато те се свият. Прехвърлете ги в цедка
5. В купа смесете тиквеното масло с балсамовия оцет. Добавете каперсите и нарязаните на едро маслини таджеска. Разбъркайте леко.
6. Глазирайте аспрежите непосредствено преди поднасяне на ястието. В тенджерка загрейте месния бульон /най-добре е вие да сте си го приготвили, може да съхранявате бульон във формички за лед и при необходимост да използвате едно или няколко кубчета/ и пуснете бучица масло. Разбъркайте. Пуснете лентичките аспержи и бъркайте докато те поемат течността.
7. Нарежете месото на медальони с дебелина около 1.5 см.
8. По средата на плоска чиния направете лентичка от задушен спанак. Върху него разположете аспержи. Подредете три медальона изправени, на разстояние 2 см един от друг. Всеки медальон полейте с малко сос с маслина.
Съвет за вино: Подходящо е испанско червено вино, държано в дъбови бъчви и с дъх на билки, например от региона Калатаюд, където гроздето се бере при пълнолуние.

Продукти

За месото:

  • 400 г агнешко месо
  • 0.5 връзка мащерка
  • сол и черен пипер
  • 0.5 ч.л. масло

За соса:

  • 2 с.л. каперси
  • 20 черни маслини
  • 8 с.л. сусамово олио
  • 4 с.л. балсамов оцет

За зеленчуците:

  • 20 зелени аспержи
  • 200 г спанак
  • 100 мл месен бульон
  • 1 ч.л. масло

Свързани рецепти