Агнешко в лозови листа е традиционна българска рецепта, приготвяна най-често за Великден. Агнешкият бут се пече в глинен съд, постлан с лозови листа и запечатан с тесто.

1. Нарежете лука на ситно, запържете го в олио до омекване и отстранете от огъня. Нарежете джоджена на едро, а магданоза на ситно, заедно с дръжките. Сложете ги при лука и подправете всичко със сол и черен пипер.

2. За тази рецепта за агнешко в лозови листа измийте месото, подсушете го и го подправете със сол и черен пипер.

3. Добре покрийте с пресни лозови листа дъното и стените на глинен съд.

4. За агнешкото в лозови листа на фурна поставете месото в средата на съда, намажете го с червен пипер, покрай него поставете лозови листа, налейте малко вода, малко олио, покрийте ястието с още листа и загърнете стърчащите листа навътре.

5. Похлупете, запечатайте съда с тесто, приготвено от около 2 с. л. брашно и вода, и изпечете агнешкото в лозови листа в пещ или във фурна до готовност.

Агнешко в лозови листа” title=

Продукти

  • 1 кг агнешки бут 4 връзки пресен лук 1 връзка магданоз 1 връзка пресен джоджен 5 с.л. олио сол и черен пипер на вкус 1 ч.л. червен пипер 2 връзки лозови листа 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички