Ако решите да изпечете агнешкото във фурна вместо на скара, загрейте я предварително на 180 градуса (с вентилатор) и гответе месото 30 минути. След това намалете на 140 градуса и гответе още час и половина. Зеленчуците сгответе в силно загрят грил-тиган, за да получите опушен вкус.

Продукти

  • 2 кг агнешка плешка (с кост)
  • За соса:
  • 3 с.л. розова паста хариса
  • 3 с.л. зехтин Екстра върджин
  • 2 скилидки чесън
  • 6 стръка мащерка
  • 1 портокал, кора и сок
  • За зеленчуците:
  • 10 стръка пресен лук
  • 2 бейби салати „Джем“
  • 4 глави цикория
  • 1 с.л. зехтин
  • 3 с.л. оцет
  • 3 с.л. зехтин Екстра върждин
  • сол и черен пипер
  • За кускуса:
  • 200 г арабски кускус
  • шепа пресни подправки – мента, магданоз и коринадър
  • 3 с.л. зехтин Екстра върджин
  • 1 лимон, кора и сок
  • За солта:
  • 1 с.л. морска сол
  • 2 ч.л. семена кимион

Начин на приготвяне:

  • 1. За соса смесете в купа пастата хариса, зехтина, нарязания чесън, листенцата мащерка, фино настърганата кора на портокала и сока му. Добавете щипка сол и разбъркайте добре.
  • 2. Поставете агнешката плешка в тавичка и я залейте със соса. С ръце втрийте сместа в месото – отгоре и отдолу. Оставете да се маринова поне 30 минути.
  • 3. Загрейте барбекю до 220 градуса. Поставете агнешката плешка върху скарата и я запечатайте за по 15 минути от всяка страна, докато се образуват резки. След това поставете месото на индиректен огън (избутайте жаравата в другата половина), затворете капака на барбекюто и печете на 180 градуса 2 часа и 30 минути. Проверете готовността на месото като прободете с термометър най-дебелата част на месото, температурата трябва да е над 80 градуса. Щом месото е готово, поставете го в чиния и го покрийте с алуминиево фолио да почине.
  • 4. Запечете семената кимион в сух тиган, докато започнат да отделят аромата си. Пресипете ги в хаванче и добавете солта. Счукайте до получаването на пудра. Пресипете кимионовата сол в купичка.
  • 5. Разрежете цикорията и салатата на половинки и ги подредете в тавичка. Добавете и стръковете пресен лук. Поръсете със сол, черен пипер, малко кимионова сол и зехтин. Оваляйте добре зеленчуците в подправките и ги поставете върху скарата. Печете от двете страни, до образуването на резки. Поставете печените зеленчуци в голяма чиния.
  • 6. В купа смесете 3 с.л. оцет с 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Разбийте добре и поръсете печените зеленчуци с винегрета.
  • 7. Сипете кускуса в купа и го залейте с вряща вода, да го покрива един пръст вода. Захлупете с чиния и оставете за 10 минути. След това разрохкайте кускуса и добавете нарязаните на ситно листа пресни подправки, фино настърганата лимонова кора и сока на лимона. Добавете зехтина и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
  • 8. Поднесете парчета печено агнешко с хариса с гарнитура от печени зеленчуци и кускус с подправки.

Свързани рецепти

Виж всички