Агнешко на скара с хариса и зеленчуци
Рецепта от: Донал Скиан
Ако решите да изпечете агнешкото във фурна вместо на скара, загрейте я предварително на 180 градуса (с вентилатор) и гответе месото 30 минути. След това намалете на 140 градуса и гответе още час и половина. Зеленчуците сгответе в силно загрят грил-тиган, за да получите опушен вкус.
Продукти
- 2 кг агнешка плешка (с кост)
- За соса:
- 3 с.л. розова паста хариса
- 3 с.л. зехтин Екстра върджин
- 2 скилидки чесън
- 6 стръка мащерка
- 1 портокал, кора и сок
- За зеленчуците:
- 10 стръка пресен лук
- 2 бейби салати „Джем“
- 4 глави цикория
- 1 с.л. зехтин
- 3 с.л. оцет
- 3 с.л. зехтин Екстра върждин
- сол и черен пипер
- За кускуса:
- 200 г арабски кускус
- шепа пресни подправки – мента, магданоз и коринадър
- 3 с.л. зехтин Екстра върджин
- 1 лимон, кора и сок
- За солта:
- 1 с.л. морска сол
- 2 ч.л. семена кимион
Начин на приготвяне:
- 1. За соса смесете в купа пастата хариса, зехтина, нарязания чесън, листенцата мащерка, фино настърганата кора на портокала и сока му. Добавете щипка сол и разбъркайте добре.
- 2. Поставете агнешката плешка в тавичка и я залейте със соса. С ръце втрийте сместа в месото – отгоре и отдолу. Оставете да се маринова поне 30 минути.
- 3. Загрейте барбекю до 220 градуса. Поставете агнешката плешка върху скарата и я запечатайте за по 15 минути от всяка страна, докато се образуват резки. След това поставете месото на индиректен огън (избутайте жаравата в другата половина), затворете капака на барбекюто и печете на 180 градуса 2 часа и 30 минути. Проверете готовността на месото като прободете с термометър най-дебелата част на месото, температурата трябва да е над 80 градуса. Щом месото е готово, поставете го в чиния и го покрийте с алуминиево фолио да почине.
- 4. Запечете семената кимион в сух тиган, докато започнат да отделят аромата си. Пресипете ги в хаванче и добавете солта. Счукайте до получаването на пудра. Пресипете кимионовата сол в купичка.
- 5. Разрежете цикорията и салатата на половинки и ги подредете в тавичка. Добавете и стръковете пресен лук. Поръсете със сол, черен пипер, малко кимионова сол и зехтин. Оваляйте добре зеленчуците в подправките и ги поставете върху скарата. Печете от двете страни, до образуването на резки. Поставете печените зеленчуци в голяма чиния.
- 6. В купа смесете 3 с.л. оцет с 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Разбийте добре и поръсете печените зеленчуци с винегрета.
- 7. Сипете кускуса в купа и го залейте с вряща вода, да го покрива един пръст вода. Захлупете с чиния и оставете за 10 минути. След това разрохкайте кускуса и добавете нарязаните на ситно листа пресни подправки, фино настърганата лимонова кора и сока на лимона. Добавете зехтина и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
- 8. Поднесете парчета печено агнешко с хариса с гарнитура от печени зеленчуци и кускус с подправки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Джейми Оливър
Кофта кебап с печено агнешко
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Давид Скоко
Агнешки котлети с огретен от резене
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут