Агнешко на бавен огън
1. Сложете агнешките джоланчета в дълбока тава. Отстранете дръжките на лютите чушки и ги нарежете  на кръгчета. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на филийки. Поръсете лютите чушки и чесъна върху месото. Поръсете и подправките - пушен червен пипер, кимион, риган, сол и черен пипер. Начупете пръчките канела. Полейте 1 с.л. зехтин и хубаво втрийте подправките в месото. Оставете джоланчетата да се мариноват от 1 час до 1 нощ - в хладилник.
2. Обелете лука и го нарежете на полумесеци, а морковите - на кръгчета. В дълбока тенджера с дебели стени и дъно сипете 2 с.л. зехтин и поставете джоланчетата в нея, като ги хванете за кокала. Запържете месото от всички страни, като често го обръщате, до златисто. Добавете и останалото от маринатата в тенджерата.
3. Добавете нарязаните лук и моркови, както и дафиновите листа. Залейте с виното, деглазирайте - т.е. оберете всичко по стените и дъното на съда и поставете месото върху зеленчуците. Оставете да покъкри 10 минути, докато виното се редуцира наполовина. Добавете бульона и щом той заври, дръпнете тенджерата от котлона.
4. Поставете тенджерата, без капак, в предварително загрята фурна на 160 градуса за 3 часа.
5. Сервирайте агнешки джолан в дълбока чиния. Полейте със сос и поръсете цели листа мента.

Продукти

  • 4 агнешки джолана зехтин 2 моркова 1 глава лук 2 дафинови листа 750 мл червено вино 500 мл пилешки бульон шепа листа ментаЗа маринатата:2 зелени люти чушки 2 червени люти чушки 2 ч.л. пушен червен пипер 2 ч.л. сушен риган 1 ч.л. семена кимион 2 пръчки канела 3 скилидки чесън зехтин сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички