Агнешко на бавен огън

Агнешко на бавен огън

Начин на приготвяне:

1. Сложете агнешките джоланчета в дълбока тава. Отстранете дръжките на лютите чушки и ги нарежете  на кръгчета. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на филийки. Поръсете лютите чушки и чесъна върху месото. Поръсете и подправките - пушен червен пипер, кимион, риган, сол и черен пипер. Начупете пръчките канела. Полейте 1 с.л. зехтин и хубаво втрийте подправките в месото. Оставете джоланчетата да се мариноват от 1 час до 1 нощ - в хладилник.
2. Обелете лука и го нарежете на полумесеци, а морковите - на кръгчета. В дълбока тенджера с дебели стени и дъно сипете 2 с.л. зехтин и поставете джоланчетата в нея, като ги хванете за кокала. Запържете месото от всички страни, като често го обръщате, до златисто. Добавете и останалото от маринатата в тенджерата.
3. Добавете нарязаните лук и моркови, както и дафиновите листа. Залейте с виното, деглазирайте - т.е. оберете всичко по стените и дъното на съда и поставете месото върху зеленчуците. Оставете да покъкри 10 минути, докато виното се редуцира наполовина. Добавете бульона и щом той заври, дръпнете тенджерата от котлона.
4. Поставете тенджерата, без капак, в предварително загрята фурна на 160 градуса за 3 часа.
5. Сервирайте агнешки джолан в дълбока чиния. Полейте със сос и поръсете цели листа мента.

Продукти

  • 4 агнешки джолана
  • зехтин
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 2 дафинови листа
  • 750 мл червено вино
  • 500 мл пилешки бульон
  • шепа листа мента

За маринатата:

  • 2 зелени люти чушки
  • 2 червени люти чушки
  • 2 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 ч.л. сушен риган
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 2 пръчки канела
  • 3 скилидки чесън
  • зехтин
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти