Агнешко фате
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Нарежете месото на малки кубчета, лука - на ивички, а две скилидки от чесъна - на ситно.
2. Загрейте половината зехтин и в него запържете месото до златистокафяво, прибавете лука и чесъна, посолете и разбъркайте.
3. Щом и лукът, и чесънът се запържат, овкусете със сол, счукания в хаванче бахар, зърната кориандър, канелата и кимиона. Прибавете доматения концентрат, разбъркайте, поръсете с лют пушен пипер. Налейте вода, колкото да покрие месото. Похлупете и гответе на слаб огън, докато месото омекне - около 1 час и 40 минути.
4. Овкусете със сол и черен пипер и добавете отцедения нахут. Разбъркайте и оставете на огъня за още 5-10 минути.
5. Счукайте чесъна в хаванче с малко сол, докато стане на паста. Прибавете киселото мляко, останалия зехтин и накълцана мента.
6. Маслото загрейте в тиган, докато придобие светлокафяв цвят и развие аромат на ядки. Прецедете.
7. Запечете кедровите ядки и хляба в сух тиган поотделно. Накълцайте магданоза. Нарежете хляба на триъгълници.
8. В плато сложете триъгълници хляб, отгоре - от агнешкото и млечния сос, отново поставете хляб, агнешко и сос. Завършете с кедровите ядки, кафявото масло и магданоза.
Продукти
- 600 г агнешко месо от плешка
- 400 г нахут от консерва
- 400 г кисело мляко
- 2 глави лук
- 1 с.л. доматен концентрат
- 3 скилидки чесън
- 0.5 връзка мента
- 0.25 ч.л. канела
- 0.25 ч.л. бахар
- 1 ч.л. семена кимион
- 1 ч.л. зърна кориандър
- 1 ч.л. лют червен пушен пипер
- 70 г кедрови ядки
- 4 плоски хлебчета
- 60 мл зехтин екстра въдржин
- 50 г масло
- 2 стръка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол