1. Нарежете месото на малки кубчета, лука - на ивички, а две скилидки от чесъна - на ситно.

2. Загрейте половината зехтин и в него запържете месото до златистокафяво, прибавете лука и чесъна, посолете и разбъркайте. 

3. Щом и лукът, и чесънът се запържат, овкусете със сол, счукания в хаванче бахар, зърната кориандър, канелата и кимиона. Прибавете доматения концентрат, разбъркайте, поръсете с лют пушен пипер. Налейте вода, колкото да покрие месото. Похлупете и гответе на слаб огън, докато месото омекне - около 1 час и 40 минути.

4. Овкусете със сол и черен пипер и добавете отцедения нахут. Разбъркайте и оставете на огъня за още 5-10 минути.

5. Счукайте чесъна в хаванче с малко сол, докато стане на паста. Прибавете киселото мляко, останалия зехтин и накълцана мента.

6. Маслото загрейте в тиган, докато придобие светлокафяв цвят и развие аромат на ядки. Прецедете. 

7. Запечете кедровите ядки и хляба в сух тиган поотделно. Накълцайте магданоза. Нарежете хляба на триъгълници.

8. В плато сложете триъгълници хляб, отгоре - от агнешкото и млечния сос, отново поставете хляб, агнешко и сос. Завършете с кедровите ядки, кафявото масло и магданоза.

Продукти

  • 600 г агнешко месо от плешка
  • 400 г нахут от консерва
  • 400 г кисело мляко
  • 2 глави лук
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 3 скилидки чесън
  • 0.5 връзка мента
  • 0.25 ч.л. канела
  • 0.25 ч.л. бахар
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 1 ч.л. зърна кориандър
  • 1 ч.л. лют червен пушен пипер
  • 70 г кедрови ядки
  • 4 плоски хлебчета
  • 60 мл зехтин екстра въдржин
  • 50 г масло
  • 2 стръка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички