Начин на приготвяне:
1. В хаванче стрийте семената от копър и кимион. Пресипете ги в купа и добавете сушения риган и солта и разбъркайте добре. Добавете захарта, оцета и зехтина и разбъркайте.
*Когато пържите продукти в маслена баня (т.нар. дълбоко пържене), не препълвайте съда, тъй като това ще намали температурата на мазнината. Пържете на малки порции.
2. Поставете агнешкия бут в дълбока тава и втрийте добре в него сместа с подправки. налейте 200 мл вода и покрийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 2 часа. След това махнете фолиото и облейте месото с отделилия се сос. Печете още 40 минути. След изпичане месото трябва да почине 30 минути.
3. Почистете главичките брюкселско зеле и ги разрежете на половинки. Бланширайте ги в тенджера с вряща подсолена вода за 2 минути. След това веднага ги прехвърлете в купа със студена вода и лед. След минута-две прецедете зелето и го поставете в купа с кисело мляко. Разбъркайте добре и оставете за 30 минути настрани.
4. В тавичка сипете брашното и добавете червен пипер, чесън на прах, сол и черене пипер. разбъркайте добре. Измийте и подсушете листата кейл.
5. Изпържете листата кейл във фритюрник*, на 160 градуса, за 5 минути. Отцедете добре и поръсете със сол.
6. Оваляйте добре брюкселското зеле в овкусеното брашно и го изпържете във фритюрник за 6-8 минути.
7. Сервирайте нарязаното на филии агнешко месо, полято със сос и гарнирано с хрупкаво брюкселско зеле и кейл.
*Когато пържите продукти в маслена баня (т.нар. дълбоко пържене), не препълвайте съда, тъй като това ще намали температурата на мазнината. Пържете на малки порции.
Продукти
- 2 кг агнешки бут
- 15 г семена кимион
- 15 г семена от копър
- 15 г сушен риган
- 60 г кафява захар мусковадо
- 10 г морски сол
- 70 мл оцет от шери
- 70 мл зехтин
- 200 мл вода
- 150 г кейл
- 450 г брюкселско зеле
- 125 мл мътеница или кисело мляко
- 125 г брашно
- 15 г чесън на прах
- 15 г червен пипер
- 15 г сол
- 10 г прясно смлян черен пипер