Агнешки тажин

1. В тенджера с огнеупорни дръжки и капак сипете 1 с.л. олио и го загрейте. Запържете агнешкото, нарязано на парчета от по 2-3 см, за 3-4 минути от всички страни. Правете това на порции. Извадете месото в чиния.

2. Сипете още 1-2 с.л. олио и в него запържете нарязания на полумесеци лук за 3-4 минути. След това добавете нарязаната целина, обеления и фино настърган джинджифил, както и смачкания чесън. Добавете подправките и разбъркайте. Гответе 10-20 секунди. Добавете нарязаните домати, бульона, доматите пасата, пастата хариса, меда, нарязаните на четвъртинки сушени кайсии, нарязаните на осминки консервирани лимони. Разбъркайте. Върнете месото в тенджерата, захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 130 градуса с вентилатор (150 градуса без вентилатор)за 1 час.

3. Извадете тенджерата, отхлупете и добавете предварително отцедения нахут. Разбъркайте и поставете във фурната за още 30 минути.

Продукти

  • 2-3 с.л. олио
  • 750 г агнешки врат
  • 2 големи глави лук
  • 3 стъбла селъри
  • 2 скилидки чесън
  • 4 см корен джинджифил
  • 1 с.л. смлян кимион
  • 1 с.л. смлян кориандър
  • 2 ч.л. канела
  • 400 г нарязани домати от консерва
  • 450 мл пилешки или агнешки бульон
  • 2 с.л. домати пасата
  • 2 ч.л. паста хариса
  • 1 с.л. течен мед
  • 8 сушени кайсии
  • 400 г нахут от консерва
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • 2 консервирани лимона

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички