Агнешки тажин
Рецепта от: Мери Бери
1. В тенджера с огнеупорни дръжки и капак сипете 1 с.л. олио и го загрейте. Запържете агнешкото, нарязано на парчета от по 2-3 см, за 3-4 минути от всички страни. Правете това на порции. Извадете месото в чиния.
2. Сипете още 1-2 с.л. олио и в него запържете нарязания на полумесеци лук за 3-4 минути. След това добавете нарязаната целина, обеления и фино настърган джинджифил, както и смачкания чесън. Добавете подправките и разбъркайте. Гответе 10-20 секунди. Добавете нарязаните домати, бульона, доматите пасата, пастата хариса, меда, нарязаните на четвъртинки сушени кайсии, нарязаните на осминки консервирани лимони. Разбъркайте. Върнете месото в тенджерата, захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 130 градуса с вентилатор (150 градуса без вентилатор)за 1 час.
3. Извадете тенджерата, отхлупете и добавете предварително отцедения нахут. Разбъркайте и поставете във фурната за още 30 минути.
Продукти
- 2-3 с.л. олио
- 750 г агнешки врат
- 2 големи глави лук
- 3 стъбла селъри
- 2 скилидки чесън
- 4 см корен джинджифил
- 1 с.л. смлян кимион
- 1 с.л. смлян кориандър
- 2 ч.л. канела
- 400 г нарязани домати от консерва
- 450 мл пилешки или агнешки бульон
- 2 с.л. домати пасата
- 2 ч.л. паста хариса
- 1 с.л. течен мед
- 8 сушени кайсии
- 400 г нахут от консерва
- 2 с.л. нарязан магданоз
- 2 консервирани лимона
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне