Това е рецепта, подходяща за пролетния сезон, когато агнешкото е прясно и вече има пресен лук, пресни картофи, аспержи и бакла. Истинско пиршество!

Продукти

  • 1 бр. агнешки френч рак (8 бр. котлети)
  • 1 стрък розмарин
  • 1 стрък мащерка
  • 3 скилидки чесън
  • 80 мл вино Розе
  • 50 мл агнешки или пилешки бульон
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 връзка аспержи
  • 1 глава пресен лук
  • 100 г пресен грах
  • 6 пресни картофа (сварени)
  • 80 г бакла (обелена и бланширана)
  • лимонов сок и кора
  • 2 стръка мента
  • зехтин

Начин на приготвяне:

  • 1. Направете диагонални разрези в двете посоки в мазнината на месото.
  • 2. Нарежете на ситно листенцата розмарин и мащерка и ги смесете със сол. Втрийте добре подправките в месото, от двете страни.
  • 3. Загрейте сух тиган с незалепващо покритие и огнеупорна дръжка. Запечатайте месото от всички страни, до златисто. Пуснете и целите небелени скилидки чесън вътре. Прехвърлете месото в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) за 12-15 минути. След това го оставете да почине 8-10 минути.
  • 4. Отрежете долната твърда част на аспержите и нарежете стръковете на три. Нарежете лука на тънки полумесеци.
  • 5. Загрейте тиган с 2 с.л. зехтин на умерена температура. Запържете аспержите и лука за 2-3 минути. След това добавете граха и гответе още 2-3 минути. Накрая добавете предварително бланшираните зърна бакла. Добавете нарязаните листа мента. Настържете фино лимонова кора и добавете лимонов сок. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Дръпнете от огъня.
  • 6. Извадете месото от тигана и го разрежете на отделни котлети. Поставете тигана върху котлон и го деглазирайте с вино. Добавете бульона и оставете да покъкри 5 минути и сосът да се сгъсти. Накрая добавете струйка зехтин екстра върджин, при непрекъснато разбъркване, за да получите косистенция на емулсия.
  • 7. Сервирайте по 2 агнешки котлета, гарнирани с пролетни зеленчуци и полети със сос.

Свързани рецепти

Виж всички