Агнешки ребра с пролетни зеленчуци
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Това е рецепта, подходяща за пролетния сезон, когато агнешкото е прясно и вече има пресен лук, пресни картофи, аспержи и бакла. Истинско пиршество!
Продукти
- 1 бр. агнешки френч рак (8 бр. котлети)
- 1 стрък розмарин
- 1 стрък мащерка
- 3 скилидки чесън
- 80 мл вино Розе
- 50 мл агнешки или пилешки бульон
- сол и черен пипер
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 връзка аспержи
- 1 глава пресен лук
- 100 г пресен грах
- 6 пресни картофа (сварени)
- 80 г бакла (обелена и бланширана)
- лимонов сок и кора
- 2 стръка мента
- зехтин
Начин на приготвяне:
- 1. Направете диагонални разрези в двете посоки в мазнината на месото.
- 2. Нарежете на ситно листенцата розмарин и мащерка и ги смесете със сол. Втрийте добре подправките в месото, от двете страни.
- 3. Загрейте сух тиган с незалепващо покритие и огнеупорна дръжка. Запечатайте месото от всички страни, до златисто. Пуснете и целите небелени скилидки чесън вътре. Прехвърлете месото в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) за 12-15 минути. След това го оставете да почине 8-10 минути.
- 4. Отрежете долната твърда част на аспержите и нарежете стръковете на три. Нарежете лука на тънки полумесеци.
- 5. Загрейте тиган с 2 с.л. зехтин на умерена температура. Запържете аспержите и лука за 2-3 минути. След това добавете граха и гответе още 2-3 минути. Накрая добавете предварително бланшираните зърна бакла. Добавете нарязаните листа мента. Настържете фино лимонова кора и добавете лимонов сок. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Дръпнете от огъня.
- 6. Извадете месото от тигана и го разрежете на отделни котлети. Поставете тигана върху котлон и го деглазирайте с вино. Добавете бульона и оставете да покъкри 5 минути и сосът да се сгъсти. Накрая добавете струйка зехтин екстра върджин, при непрекъснато разбъркване, за да получите косистенция на емулсия.
- 7. Сервирайте по 2 агнешки котлета, гарнирани с пролетни зеленчуци и полети със сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока
Рецепти Нико Рейнолдс
Агнешко и патладжани с подправки с кускус и печени зеленчуци