Агнешки ребра с подправки, оцетено-ментов сос и кюфтенца от тиквички
Рецепта от: Къртис Стоун
В тази рецепта агнешките котлети са овкусени с предварително запечени в тиган подправки и са съчетани с ментов сос и кюфтенца от тиквички.
Продукти
- 1 ч.ч. листа мента (непакетирани)
- ½ ч.ч. висококачествен вине червен оцет
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. морска сол
- За агнешките ребра:
- 2 с.л. зърна черен пипер
- 2 с.л. семена кориандър
- 2 ½ ч.л. семена фенел
- ¾ ч.л. семена кимион
- 2 с.л. пушен червен пипер
- 1 ч.л. кайенски пипер
- 2 цели парчета агнешки ребра (френч рак), около 1.200 кг
- 2 с.л. зехтин
- За кюфтенцата:
- 1.200 кг тиквички
- 220 г саламурено сирене
- ¼ ч.ч. нарязан пресен лук
- ¼ ч.ч. нарязан копър
- ¼ ч.ч. нарязана мента
- ¼ ч.ч. нарязан магданоз
- 2 големи яйца
- 1 ч.ч. галета Панко
- 1 с.л. царевично нишесте
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
- 1. За соса сипете оцета, ½ ч.ч. вода, захарта и солта в касерола. Щом се появят първите балончета от завирането по повърхността на сместа, добавете листата мента и изключете котлона. Захлупете и оставете настрани за 30 минути. Прецедете соса в купичка.
- 2. За агнешките ребра запечете в сух тиган за 2 минути зърната черен пипер и семената кориандър, фенел и кимион. Пресипете ги в блендер и ги смелете фино. Добавете солта и смелете отново. Пресипете сместа в купичка и добавете пушения червен пипер и кайенскиия пипер. Разбъркайте добре.
- 3. Поръсете с малко зехтин агнешките ребра и хубаво го втрийте в месото. Поръсете със сместа от подправки от двете страни, като притиснете добре.
- 4. Загрейте грил-тиган на умерена температура и запечатайте ребрата по 3 минути от всички страни, включително и отстрани. Прехвърлете месото в тавичката на еърфрайър и печете на 190 градуса 10-12 минути. Вътрешната температура на месото трябва да е 52 градуса за средна степен на изпичане. Прехвърлете месото върху дъска и го оставете да почине 8 минути.
- 5. За кюфтенцата настържете тиквичките на едро ренде (ако използвате тъмнозелени тиквички, не ги белете) в голяма купа. Поръсете със сол и разбъркайте. Оставете настрани за 10 минути. Прехвърлете тиквичките в чиста памучна кухненска кърпа и съберете краищата и. Изтискайте излишната течност.
- 6. В купа сложете изтисканите тиквички и добавете нарязаните на ситно пресен лук и подправки, галетата, нишестето, предварително разбитите яйца и натрошеното сирене. Разбъркайте добре.
- 7. Сипете 2 пръсто олио в тенджера и го загрейте до 180 градуса. С помощта на лъжица за сладолед загребвайте от сместа и пускайте кюфтенцата в горещото олио. Пържете по 5 минути, до хрупкавост.
- 8. Нарежете агнешките ребра на отделни порции и подредете няколко във всяка чиния. Поръсете с оцетено-ментовия сос. Гарнирайте с кюфтенца от тиквички.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Джейми Оливър
Кофта кебап с печено агнешко
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока