В тази рецепта агнешките котлети са овкусени с предварително запечени в тиган подправки и са съчетани с ментов сос и кюфтенца от тиквички. 

Продукти

  • 1 ч.ч. листа мента (непакетирани)
  • ½ ч.ч. висококачествен вине червен оцет
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. морска сол
  • За агнешките ребра:
  • 2 с.л. зърна черен пипер
  • 2 с.л. семена кориандър
  • 2 ½ ч.л. семена фенел
  • ¾ ч.л. семена кимион
  • 2 с.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. кайенски пипер
  • 2 цели парчета агнешки ребра (френч рак), около 1.200 кг
  • 2 с.л. зехтин
  • За кюфтенцата:
  • 1.200 кг тиквички
  • 220 г саламурено сирене
  • ¼ ч.ч. нарязан пресен лук
  • ¼ ч.ч. нарязан копър
  • ¼ ч.ч. нарязана мента
  • ¼ ч.ч. нарязан магданоз
  • 2 големи яйца
  • 1 ч.ч. галета Панко
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

  • 1. За соса сипете оцета, ½ ч.ч. вода, захарта и солта в касерола. Щом се появят първите балончета от завирането по повърхността на сместа, добавете листата мента и изключете котлона. Захлупете и оставете настрани за 30 минути. Прецедете соса в купичка.
  • 2. За агнешките ребра запечете в сух тиган за 2 минути зърната черен пипер и семената кориандър, фенел и кимион. Пресипете ги в блендер и ги смелете фино. Добавете солта и смелете отново. Пресипете сместа в купичка и добавете пушения червен пипер и кайенскиия пипер. Разбъркайте добре.
  • 3. Поръсете с малко зехтин агнешките ребра и хубаво го втрийте в месото. Поръсете със сместа от подправки от двете страни, като притиснете добре.
  • 4. Загрейте грил-тиган на умерена температура и запечатайте ребрата по 3 минути от всички страни, включително и отстрани. Прехвърлете месото в тавичката на еърфрайър и печете на 190 градуса 10-12 минути. Вътрешната температура на месото трябва да е 52 градуса за средна степен на изпичане. Прехвърлете месото върху дъска и го оставете да почине 8 минути.
  • 5. За кюфтенцата настържете тиквичките на едро ренде (ако използвате тъмнозелени тиквички, не ги белете) в голяма купа. Поръсете със сол и разбъркайте. Оставете настрани за 10 минути. Прехвърлете тиквичките в чиста памучна кухненска кърпа и съберете краищата и. Изтискайте излишната течност.
  • 6. В купа сложете изтисканите тиквички и добавете нарязаните на ситно пресен лук и подправки, галетата, нишестето, предварително разбитите яйца и натрошеното сирене. Разбъркайте добре.
  • 7. Сипете 2 пръсто олио в тенджера и го загрейте до 180 градуса. С помощта на лъжица за сладолед загребвайте от сместа и пускайте кюфтенцата в горещото олио. Пържете по 5 минути, до хрупкавост.
  • 8. Нарежете агнешките ребра на отделни порции и подредете няколко във всяка чиния. Поръсете с оцетено-ментовия сос. Гарнирайте с кюфтенца от тиквички.

Свързани рецепти

Виж всички