Агнешки пържоли с пилаф със сусам

Агнешки пържоли с пилаф със сусам

Начин на приготвяне:

1. Сипете ориза в купичка и го залейте с хладка вода, колкото да го покрие. Изтискайте сока на 1/2 лимон. Оставете ориза за 10-15 минути. Загрейте предварително приготвения агнешки бульон.
2. Направете марината за месото, като смесите в купичка ситно нарязания розмарин, балсамовия оцет, захарта, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
3. С нож направете обиколка около кокалчето на всяка агнешка пържола и отделете месцето по него, за да оголи то и да е по-удобно при ядене. С помощта на четка намажете дъното на дълбока тавичка. Мажете с маринатата всяка пържолка. Подредете пържолките и ги печете 10-15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
4. Загрейте 1 с.л. зехтин в тенджерка. Запържете сусама за 1 минута, като разбърквате. Добавете ориза и го запържете за кратко. След това с черпак налейте горещ бульон, да покрие ориза. Захлупете съда, щом оризът заври, намалете огъня и варете докато бульонът се абсорбира напълно. Разбъркайте ориза и добавете маслото. Покрийте ориза с кърпа, а върху нея сложете капака и оставете за 10-15 минути.
5. Сипете ориз в дълбока чиния. Поръсете го с прясно запържен сусам. Върху ориза поставете 3 агнешки пържолки.

Продукти

  • 6 агнешки пържоли
  • 3 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. захар
  • 0.5 ч.ч. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. черен пипер
  • 4 стръка пресен розмарин
  • 1 ч.ч. ориз
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 0.5 ч.ч. сусам
  • 2 ч.ч. агнешки бульон
  • 1 с.л. масло

Свързани рецепти