Малки агнешки кюфтета, поднесени в листа маруля с млечен сос с краставица и натрошено сирене.

Продукти

  • 700 г агнешка кайма
  • 4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 лимон, настъргана кора
  • шепа магданоз
  • морска сол и черен пипер
  • За соса с кисело мляко:
  • ½ краставица
  • шепа листа мента
  • 1 лимон
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 200 г нискомаслено кисело мляко
  • морска сол
  • За сервиране:
  • 10 листа маруля „Литъл джем“
  • 50 г фета
  • щипка сумак

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте барбекюто така, че да има 2 зони – с директна (с жарава) и с индиректна топлина (без жарава).
  • 2. За кюфтетата сложете каймата в купа и към нея добавете всички сухи подправки, нарязаните на ситно чесън и магданоз, както и настърганата лимонова кора. Омесете добре каймата.
  • 3. Оформете кръгли кюфтенца, след това ги сплескайте леко, като им придавате елипсовидна форма. Поръсете кюфтенцата със зехтин. Натрийте загрятата скара с половин глава лук и поставете кюфтенцата върху директния огън. Печете по 3 минути от всяка страна.
  • 4. За соса обелете краставицата и я настържете на едро. Прехвърлете я в цедка и добавете щипка сол. Оставете за 5 минути и притиснете добре краставицата, за да се изцеди водата. Обелените скилидки чесън поръсете с щипка сол и ги намачкайте на паста върху дървена дъска. Смесете пастата от чесън с настърганата лимонова кора и малко лимонов сок. Разбъркайте и добавете зехтин, а след това и отцедената краставица. Овкусете със сол и разбъркайте добре.
  • 5. Върху предварително измитите и подсушени листа маруля натрошете по малко сирене. Поставете кюфте и поръсете с млечен сос и малко сумак.

Свързани рецепти

Виж всички