Агнешки котлети със салата от булгур

Агнешки котлети със салата от булгур

Начин на приготвяне:

1. В купа сипете доматеното пюре. Към него добавете сместа от подправки за агнешко месо /бахарат/ и меда. разбъркайте добре и добавете малко зехтин. Разбъркайте отново.
2. Вземете целите агнешки котлети /ребра/ и ги поръсете със сол и черен пипер от двете страни. Загрейте добре тиган или плоча и сипете 2-3 с.л. зехтин. Запечатайте месото от двете страни, до златисто.
3. Нанесете сместа с доматено пюре върху горната страна на ребрата, като я разпределите равномерно и я притиснете добре. Поставете месото в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 12-15 минути.
4. За салатата от булгур сипете булгура в тенджера с вряща вода. Добавете шафрана и щипка сол. Варете до готовност. Оставете булгура в захлупената тенджера 20 минути, докато напълно поеме водата.
5. Нарежете листата мента и магданоз на ситно и ги добавете при булгура. настържете фино кората на лайм и поръсете обилно със зехтин. Разбъркайте добре. Продължете овкусяването на салатата като добавите щипка кардамон и щипка канела. добавете нарязаните на ситно захаросани ягоди и сушените манго и фурми. Добавете и нарязаните на ситно ядки шам-фъстък и бадеми. Добавете зърната нар и нарязания на парченца филетиран червен портокал. Разбъркайте добре.
6. Нарежете ребрата на отделни котлети. Месото трябва да е светлорозово. 
7. Сервирайте агнешките котлети върху салата от булгур. Поръсете със зърна нар и листа мента и магданоз. Полейте тънка струйка кисело мляко и сусамов тахан.

Продукти

  • 1 кг агнешки котлети
  • 3 ч.л. смес от подправки за агнешко месо
  • 1 с.л. мед
  • 100 г доматено пюре
  • сол и черен пипер

За салатата:

  • 500 г булгур
  • 1 литър вода
  • 0.5 г шафран
  • 5 г сол
  • 100 г сушени плодове
  • 100 г ядки
  • 50 г зърна от нар
  • щипка канела
  • щипка смлян кардамон
  • листа мента
  • 0.5 връзка магданоз
  • зехтин
  • 1 лайм
  • настъргана кора
  • 1 червен портокал

Допълнително:

  • кисело мляко
  • сусамов тахан
  • 25 г листа мента
  • 0.5 връзка листа магданоз

Свързани рецепти