Начин на приготвяне:

1. За маринатата за месото счукайте в хаванче куркумата, семената кимион и кориандър и нарязаните на ситно обелени джинджифили чесън. Добавете малко зехтин на струйка и разбъркайте.
2. Намажете агнешки котлети с кост с маринатата от двете страни. Поставете ги в хладилник за 10-15 минути.
3. Разрежете главите фенел на две и отстранете твърдата им част. Нарежете фенела на тънко заедно със зелените стръкове. Обелете ин арежете чесъна на тънки филийки.
4. Сипете 2 с.л. зехтин в загрят тиган и задушете фенела и чесъна . Овкусете със сол, черен пипер и смлян кимион. разбъркайте. Щом фенелът омекне, добавете меласата от нар. Щом фенелът се карамелизира, добавете листенцата мащерка. Пресипете фенела в блендер, добавете сметаната и пасирайте до гладкост.
5. За млечния сос в купичка смесете ситно нарязани листа мента и цедено кисело мляко. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Поставете в хладилник.
6. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган. Изпържете агнешките котлети от двете страни, до златисто, а отвътре да останат алангле. Ако не обичате алангле, прехвърлете запържените котлети в тавичка и печете още 3-4 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
7. Разстелете пюре от фенел в продълговата чиния. Върху него подредете агнешките котлети. Върху месото нанесете слой млечен сос. Поръсете с щипка куркума.

Продукти

  • 1 скилидка чесън
  • 3 щипки кимион
  • 2 щипки кориандър
  • 2 щипки куркума
  • зехтин
  • 1 ч.л. пресен джинджифил
  • 4 агнешки котлети
  • сол и черен пипер

За пюрето:

  • 2 глави резене
  • 1 скилидка чесън
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • щипка смлян кимион
  • 1 ч.ч. течна сметана
  • 1 с.л. меласа от нар
  • 2 стръка мащерка

За млечния сос:

  • 3 с.л. цедено кисело мляко
  • 4 листа прясна мента
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти