Агнешки котлети с печени моркови и дзадзики

Агнешки котлети с печени моркови и дзадзики

Начин на приготвяне:

1. Почистете и нарежете морковите на тънки кръгчета.
2. Намазнете добре тавичка с 1 с.л. зехтин. Подредете стръковете розмарин на дъното на тавичката. Върху тях подредете кръгчетата моркови. Върху морковите подредете листата босилек. поръсете със сол и черен пипер и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20-25 минути.
3. Нарежете листата джоджен на ситно. Обелете скилидката чесън и я нарежете също на много ситно.
4. Подредете агнешките котлети в чиния. Поръсете ги с малко зехтин. Разпределете върху котлетите сместа от джоджен и чесън. Оставете ги да престоят така 10 минути.
5. Загрейте тиган и сипете 1 ч.л. зехтин в него. Оваляйте добре котлетите в маринатата. След това ги поставете в тигана и ги пържете от двете страни, до готовност, като ги обръщате често.
6. За дзадзикито отделете листата магданоз и босилек, както и клончетата копър. Нарежете ги на ситно. В купа разбъркайте киселото мляко. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете нарязаните подправки и разбъркайте. Оставете малко преди да добавите вода - около 2-3 с.л. Накрая поръсете с тънка струйка зехтин.
7. Подредете агнешките котлети на кула върху дъска или в правоъгълна чиния. До тях сипете кръгчета моркови, като предварително отстраните листата босилек и стръковете розмарин и ги разбъркате. Гарнирайте със сух таратор със зелени подправки.

Продукти

  • 2 моркова
  • зехтин
  • сол
  • 6 стръка розмарин
  • 10 листа босилек
  • 5 агнешки котлета
  • 8 листа джоджен
  • 1 скилидка чесън
  • сол и черен пипер

За дзадзики:

  • 0.5 връзка магданоз
  • 0.5 връзка копър
  • 10 листа босилек
  • 5 с.л. кисело мляко
  • вода
  • зехтин
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти