Агнешки котлети на фурна
Рецепта от: Божана Кацарова
За да приготвите агнешки котлети на фурна, трябва добре да подготвите месото и да го овкусите. А след като нанесете сместа от спанак и сухари върху него, то ще стане неустоимо хрупкаво, особено поднесено с класически сос от кисело мляко.
1. Почистете ципите от предната и от задната страна на целите агнешки ребра. Почистете и месото между ребрата. След това оголете кокалите, като разрязвате и избутвате месото по тях надолу. Поръсете ребрата със сол и бял пипер от двете страни и хубаво ги втрийте в месото. Поръсете със самардала и зехтин и масажирайте отново.
2. Загрейте добре тиган с огнеупорна дръжка. Разтопете маслото в него и добавете 2 с.л. зехтин. Добавете разрязаните на половинки глави лук и целите стръкове мащерка. Запечатайте ребрата като първо ги поставите в изправено положение, с кокалите нагоре, след това ги сложете легнали и обливайте месото със соса. Запечатайте месото и от двете страни. Обърнете от другата страна в легнало положение и отново обливайте със сос. Поставете тигана с агнешките котлети в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8-10 минути.
3. За хрупкавата коричка нарежете на едро листата магданоз и спанак и ги сложете във висок съд. Долавете натрошените сухари и зехтина и пасирайте сместа до хомогенност. Пресипете сместа в чиния и я разстелете на тънък слой.
4. Извадете агнешкото от фурната и с помощта на четка го намажете добре, от всички страни, с медена горчица. След това поставете месото в чинията със зелената смес и я нанесете с ръце върху месото, от всички страни. Поставете агнешките котлети с хрукава коричка в тавичка, постлана с хартия за печене и печете още 5-6 минути в загрятата на 180 градуса фурна. След като извадите месото го оставете да си почине 10 минути.
5. За дресинга разбъркайте добре киселото мляко с нарязаните на ситно листа мента и зехтина. Овкусете с щипка сол.
6. Разрежете ребрата, за да оформите отделни агнешки котлети. Подредете печените агнешки котлети на фурна в чиния и гарнирайте с дресинг от кисело мляко и печен лук. Полейте със соса от месото.
Агнешки котлети рецепта.
Продукти
- 400 г агнешки ребра
- сол и бял пипер
- 0.5 ч.л. самардала
- зехтин
- 40 г масло
- 3 глави лук шалот
- 10 стръка мащерка
- 1 с.л. медена горчица
- За коричката:
- 5 бр. сухари
- 1 връзка магданоз
- 50 г спанак
- 2 с.л. зехтин
- щипка сол
- За дресинга:
- 100 г кисело мляко
- 10 листа мента
- 1 с.л. зехтин
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол