Начин на приготвяне:

1. Обелете и настържете едната глава лук, скилидките чесън и ябълката.
2. В хаванче стрийте 1 ч.л. семена резене, черния пипер и солта. Нарежете магданозана ситно.
3. Към каймата добавете подправките, магданоза и настърганите лук и чесън. Изтискайте сока на ябълката и добавете и нея. Омесете добре каймата с ръце. Оформете 12 кръгли кюфтенца.
4. Подредете кюфтетата в леко намазнена тавичка и ги запечете леко в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато покафенеят.
5. В широк съд с огнеупорни капак и дръжки запържете в 1-2 с.л. зехтин втората глава лук, нарязана на ситно със семената фенел и звездата анасон. Щом лукът омекне, добавете около 200-300 мл студена вода. След това внимателно излейте бадемовото мляко. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и отново разбъркайте.
6. Поставете кюфтетата в соса заедно със соса, който са отделили. Захлупете съда и го поставете във фурната - на 150-160 градуса за около 1 час.
7. За ориза разтопете маслото в тенджерка. Запържете нарязаните бадеми, след това добавете стафидите и ориза в него, като разбърквате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте с 1.5 ч.ч. гореща вода. Щом оризът заври, разбъркайте и покрийте с открехнат капак. Варете на слаб огън 14-15 минути. След това дръпнете от котлона и оставете ориза да почине 1 минута.
8. Сервирайте ориз като основа, а върху него кюфтета със сос.

Продукти

 

  • 2 глави лук
  • 1 ябълка
  • 2 скилидки чесън
  • 2 ч.л. семена от резене
  • 750 г агнешка кайма
  • 1 връзка магданоз
  • 1 звездичка анасон
  • 500 мл бадемово мляко
  • сол и черен пипер
  • зехтин

За ориза:

  • 50 г нарязани бадеми
  • 1 с.л. масло
  • 50 г стафиди
  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти