Както  е известно, кебапът изисква предварителна подготовка - месото да се маринова, да се подготви хубава жарава. В тази рецепта агнешкият кебап се поднася с тънки питки, приготвени с квас и патешка маса, пепероната от печени чушки и мариновани люти чушки.

Продукти

  • 600 г агнешки врат
  • сушена мента
  • За маринатата:
  • 250 г кисело мляко
  • 5 г розмарин
  • 3 скилидки чесън
  • 3 г смлян черен пипер
  • Сол
  • За питките:
  • 2 г прясна мая
  • 340 мл студена вода
  • 145 г квас
  • 445 г брашно
  • 20 г кисело мляко
  • 20 г сол
  • 70 г царевично брашно
  • 70 г патешка мас
  • За пеперонатата:
  • 5 червени чушки
  • 15 чери домати
  • 1 глава червен лук
  • 1 лук шалот
  • 15 г каперси
  • 50 мл сок от мариновани люти чушки халапеньо
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • 50 мл зехтин
  • сол и сушен риган на вкус
  • За маринованите зелени люти чушки:
  • 5 дълги зелени люти чушки
  • 50 мл сок от мариновани люти чушки халапеньо
  • За дресинга:
  • ½ ч.л. семена кимион
  • ¼ ч.л. зърна черен пипер
  • 4 корена кориандър
  • 250 мл мътеница
  • 75 г кисело мляко
  • 1 лайм, кора и сок
  • ¼ ч.л. кайенски пипер
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • сол
  • За соса с хариса:
  • 200 мл сок от телешко или агнешко месо
  • 3 ч.л. зелена паста хариса

Начин на приготвяне:

  • 1. Месото трябва да се маринова 2 дни предварително. Нарежете месото на тънки и малки парчета, напречно на мускулите. В купа разбъркайте киселото мляко с подправките и разбъркайте добре. Поставете парчетата месо и разбъркайте. Покрийте съда и поставете в хладилник.
  • 2. Пригответе тестото за питките предишния ден. В купа смесете всички съставки без солта, царевичното брашно и патешката мас. Омесете на ръка или с помощта на миксер, с приставка за тесто, докато се образува топка тесто. Покрийте тестото с прозрачно фолио и оставете да почине 10 минути. След това добавете към него солта и царевичното брашно и месете в продължение на 5 минути. Постепенно добавете патешката мас, без да спирате да месите. Разделете тестото на топчета по 30 г и ги подредете в тавичка. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 нощ.
  • 3. За пеперонатата изпечете чушките върху скарата, поставете ги в тенджера с капак или ги увийте в амбалажна хартия. След това ги обелете, почистете от семките и дръжките и ги нарежете на много ситно. Доматите също изпечете върху скарата, докато обгорят от всички страни. След това ги обелете и изтискайте семките им. Останалата част поставете в малък тиган и ги редуцирайте, докато изври водата. Небелените глави лук също изпечете върху скарата. След това ги обелете и ги нарежете на много ситно. Смесете нарязаните печени чушки, сгъстените домати и нарязания печен лук в купа. Добавете каперсите, а след това и винения оцет, сока от маринованите люти чушки и зехтина, при непрекъснато разбъркване.
  • 4. Изпечете дългите зелени чушки върху скарата, докато обгорят от всички страни. След като изстинат, ги обелете и ги поставете в купичка. Залейте ги със сока от маринованите люти чушки и оставете настрани за 10 минути.
  • 5. За соса с кисело мляко запечете подправките в сух тиган за 1-2 минути. След като поизстинат, счукайте или смелете подправките в електрическа мелничка до получаването на фина пудра. В купичка смесете смлените подправки, мътеницата (или рядко кисело мляко), киселото мляко, фино настърганата кора на лайма и сока му, кайенския пипер, солта и зехтина. Разбъркайте много добре.
  • 6. Нанижете парчетата мариновано месо на плоски метални шишове (запазете 2 с.л. от маринатата). Изпечете шишовете, като ги поставите върху скара, непосредствено върху добре разгоряна жарава. Печете 6-8 минути, като въртите шишовете от всички страни.
  • 7. За соса с хариса сипете сока от печено телешко или агнешко месо в малък тиган и добавете пастата от хариса и отделените 2 с.л. от маринатата за месото. Затоплете сместа на слаб огън, като бъркате внимателно до получаването на гладък сос. Прецедете го, ако е необходимо.
  • 8. Разточете всяко топче тесто върху набрашнен плот в кръг с диаметър около 25 см. Поставете питките направо върху скарата и ги изпечете от двете страни, докато се образуват следи от обгаряне.
  • 9. На дъното на чиния сипете пепероната. Върху нея поставете 2 агнешки кебапа. Полейте месото със соса с кисело мляко, поръсете със сушена мента. След това полейте и с хариса соса. Гарнирайте с печени люти чушки и питки.

Свързани рецепти

Виж всички