Агнешки кебап
Рецепта от: Адам Лайо
Както е известно, кебапът изисква предварителна подготовка - месото да се маринова, да се подготви хубава жарава. В тази рецепта агнешкият кебап се поднася с тънки питки, приготвени с квас и патешка маса, пепероната от печени чушки и мариновани люти чушки.
Продукти
- 600 г агнешки врат
- сушена мента
- За маринатата:
- 250 г кисело мляко
- 5 г розмарин
- 3 скилидки чесън
- 3 г смлян черен пипер
- Сол
- За питките:
- 2 г прясна мая
- 340 мл студена вода
- 145 г квас
- 445 г брашно
- 20 г кисело мляко
- 20 г сол
- 70 г царевично брашно
- 70 г патешка мас
- За пеперонатата:
- 5 червени чушки
- 15 чери домати
- 1 глава червен лук
- 1 лук шалот
- 15 г каперси
- 50 мл сок от мариновани люти чушки халапеньо
- 1 с.л. червен винен оцет
- 50 мл зехтин
- сол и сушен риган на вкус
- За маринованите зелени люти чушки:
- 5 дълги зелени люти чушки
- 50 мл сок от мариновани люти чушки халапеньо
- За дресинга:
- ½ ч.л. семена кимион
- ¼ ч.л. зърна черен пипер
- 4 корена кориандър
- 250 мл мътеница
- 75 г кисело мляко
- 1 лайм, кора и сок
- ¼ ч.л. кайенски пипер
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- сол
- За соса с хариса:
- 200 мл сок от телешко или агнешко месо
- 3 ч.л. зелена паста хариса
Начин на приготвяне:
- 1. Месото трябва да се маринова 2 дни предварително. Нарежете месото на тънки и малки парчета, напречно на мускулите. В купа разбъркайте киселото мляко с подправките и разбъркайте добре. Поставете парчетата месо и разбъркайте. Покрийте съда и поставете в хладилник.
- 2. Пригответе тестото за питките предишния ден. В купа смесете всички съставки без солта, царевичното брашно и патешката мас. Омесете на ръка или с помощта на миксер, с приставка за тесто, докато се образува топка тесто. Покрийте тестото с прозрачно фолио и оставете да почине 10 минути. След това добавете към него солта и царевичното брашно и месете в продължение на 5 минути. Постепенно добавете патешката мас, без да спирате да месите. Разделете тестото на топчета по 30 г и ги подредете в тавичка. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 нощ.
- 3. За пеперонатата изпечете чушките върху скарата, поставете ги в тенджера с капак или ги увийте в амбалажна хартия. След това ги обелете, почистете от семките и дръжките и ги нарежете на много ситно. Доматите също изпечете върху скарата, докато обгорят от всички страни. След това ги обелете и изтискайте семките им. Останалата част поставете в малък тиган и ги редуцирайте, докато изври водата. Небелените глави лук също изпечете върху скарата. След това ги обелете и ги нарежете на много ситно. Смесете нарязаните печени чушки, сгъстените домати и нарязания печен лук в купа. Добавете каперсите, а след това и винения оцет, сока от маринованите люти чушки и зехтина, при непрекъснато разбъркване.
- 4. Изпечете дългите зелени чушки върху скарата, докато обгорят от всички страни. След като изстинат, ги обелете и ги поставете в купичка. Залейте ги със сока от маринованите люти чушки и оставете настрани за 10 минути.
- 5. За соса с кисело мляко запечете подправките в сух тиган за 1-2 минути. След като поизстинат, счукайте или смелете подправките в електрическа мелничка до получаването на фина пудра. В купичка смесете смлените подправки, мътеницата (или рядко кисело мляко), киселото мляко, фино настърганата кора на лайма и сока му, кайенския пипер, солта и зехтина. Разбъркайте много добре.
- 6. Нанижете парчетата мариновано месо на плоски метални шишове (запазете 2 с.л. от маринатата). Изпечете шишовете, като ги поставите върху скара, непосредствено върху добре разгоряна жарава. Печете 6-8 минути, като въртите шишовете от всички страни.
- 7. За соса с хариса сипете сока от печено телешко или агнешко месо в малък тиган и добавете пастата от хариса и отделените 2 с.л. от маринатата за месото. Затоплете сместа на слаб огън, като бъркате внимателно до получаването на гладък сос. Прецедете го, ако е необходимо.
- 8. Разточете всяко топче тесто върху набрашнен плот в кръг с диаметър около 25 см. Поставете питките направо върху скарата и ги изпечете от двете страни, докато се образуват следи от обгаряне.
- 9. На дъното на чиния сипете пепероната. Върху нея поставете 2 агнешки кебапа. Полейте месото със соса с кисело мляко, поръсете със сушена мента. След това полейте и с хариса соса. Гарнирайте с печени люти чушки и питки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Джейми Оливър
Кофта кебап с печено агнешко
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока