Начин на приготвяне:

1. Използвайте агнешки джолани с кокал. Загрейте 1 с.л. олио в тиган и запържете джоланите до златистокафяв цвят, от всички страни. Извадете джоланите в чиния.
2. Почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Запържете ги в малко олио в дълбока тенджера. Нарежете обелената скилидка чесън и я нарежете на ситно, като я поръсите с щипка сол. Добавете чесъна при зеленчуците. Добавете доматеното пюре и разбъркайте за минута. Добавете всички течности - бульона, соса демиглас и червеното вино. пуснете стръковете магданоз и мащерка, и дафиновите листа.
3. След като сместа заври, пуснете джоланите вътре. Захлупете и варете на бавен огън 3-4 часа. Месото трябва да се отделя с лекота от кокала.
4. За маслото със салвия разтопете маслото в тиган. Пуснете листата салвия в него и ги запържете до хрупкавост. Извадете листата в чиния.
5. За пюрето обелете картофите и земната ябйлка и ги сварете в тенджера с вода. Прецедете ги и ги сложете в купа. В тенджерка затоплете прясното мляко и сметаната и ги излейте върху зеленчуците в купата. Пасирайте сместа до гладкост. Добавете овкусеното масло и малко паста от хрян. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
6. Извадете агнешките джолани в тавичка. Отстранете по-мазните парченца, както и сухожилията. Накъсайте част от месото на всеки джолан на парченца. Запазете и кокала с месо.
7. Прецедете соса и го върнете в тенджера на котлона. Оставете соса да се редуцира.
8. В дълбока чиния сипете пюре. Отгоре подредете няколко хрупкави листа салвия. Сложете накъсано месо, а върху него изправения джолан. Полейте със сос.

Продукти

  • 5 агнешки джолана
  • олио
  • 1.5 глава лук
  • 2 моркова
  • 1 стрък селъри
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 600 мл телешки бульон
  • 500 мл телешки бульон
  • 200 мл сос Демиглас
  • 800 мл червено вино
  • стръка мащерка
  • стръка розмарин
  • 2 дафинови листа
  • 4 зърна бахар
  • 2 с.л. захар
  • сол

За пюрето:

  • 400 г земна ябълка /гулия/
  • 50 мл прясно мляко
  • 50 мл течна сметана
  • сол и черен пипер
  • 7 големи картофа

Допълнително:

  • 50 г масло
  • шепа листа салвия

Свързани рецепти