Агнешки джолан с ориз по ирански
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. В дълбок съд смесете всички сухи подправки и разбъркайте добре. Поръсете джоланите със сол и черен пипер. След това ги поставете в съда и втрийте добре подправките в месото. Оставете на стайна температура за 1 час.
2. Загрейте 1 с.л. олио в дълбока тенджера с огнеупорен капак и запечатайте джоланите от всички страни, на два пъти, до хубав кафяв цвят, за около 5 минути, от всички страни. Извадете ги в чиния.
3. Разтворете шафрана в 1/2 ч.ч. топла вода. Добавете настърганата кора на лимона и портокала, както и сока им, а също и розовата вода. Оставете настрани за 10 минути.
4. Загрейте 1 с.л. олио в същата тенджера и запържете нарязания на полумесеци лук на умерен огън, за около 8-10 минути, докато омекне. Добавете стръковете мащерка и дафиновите листа. Върнете джоланите в съда и залейте със сместа с шафран. Разбъркайте. Добавете разрязаните на половинки сушени сливи и скилидките чесън. Залейте с буляона и оставете да заври. Покрийте джоланите с изрязан кръг от хартия за печене и поставете капак. Гответе в предварително загрята фурна на 160 градуса 1 1/2 ч., докато месото се отделя от кокала.
5. Извадете джоланите от тенджерата. Поставете съда със соса върху котлона и го редуцирайте за 10-15 минути. След това го прецедете и отстранете излишната мазнина. Овкусете на вкус със сол и черен пипер и пресипете в сосиера.
6. В тиган разтопете маслото и добавете зехтина. Запържете за 4-5 минути нарязания на едро фенел (без зелената част) и нарязаните на ситно скилидки чесън. Добавете нарязаните на ситно стъбла магданоз, предварително сварения ориз и стафидите и разбъркайте, колкото да се затоплят. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая поръсете със зърна нар, тиквени семки, нарязани бадеми и ядки шамфъстък, листа мента и магданоз.
7. В дълбока чиния сипете ориз със зърна нар и ядки, а върху него поставете агнешки джолан. Поръсете със сос и листа мента и магданоз по желание.
Продукти
- 4 големи агнешки джолана
- 2 ч.л. смляна канела
- 1 ч.л. куркума
- 3/4 ч.л. смлян кардамон
- 1 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
- 2 с.л. олио
- 1/4 ч.л. шафран
- 1 лайм, настъргана кора и сок
- 1 портокал, настъргана кора и сок
- 2 ч.л. розова вода
- 1 голяма глава лук
- 2 дафинови листа
- 4 стръка мащерка
- 5 сушени сливи (без костилки)
- 1 1/2 л. пилешки бульон
- За ориза:
- 2 ч.ч. сварен жасминов ориз
- 25 г масло
- 2 скилидки чесън
- 1 глава фенел
- 1/4 ч.ч. стафиди
- 4 бр. фурми (без костилки)
- 1 с.л. зехтин
- 1/3 ч.ч. зърна нар
- 2 с.л. ядки шамфъстък
- шепа слънчогледови семки и бадеми
- 1/4 ч.ч. листа мента
- 1/4 ч.ч. листа магданоз
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото