Агнешки бут с нар и орехи
Рецепта от: Стоян и Лора
- Върху месото направете прорези с нож. Счукайте чесъна и орехите в хаванче. Прехвърлете ги в купа и смесете със сиропа от нар, чилито, кориандъра, кимиона, сол, черен пипер, зехтина и накълцани мента и магданоз.
- С така получената паста намажете хубаво месото от всички страни. Поставете го в хладилник за 2 часа да се маринова. Извадете го от хладилника 20-30 минути преди да го печете.
- Сложете го в тава, налейте чаша вода и покрийте първо с намокрена хартия за печене, а след това с и алуминиево фолио. Печете в загрята на 160 градуса фурна до готовност - около 3 часа (времето зависи от големината на парчето месо). Махнете фолиото и хартията, вдигнете градусите на 200 и печете, докато получи хубава коричка.
- Готовото агнешко полейте с малко сироп от нар и сервирайте с начупени орехи, зрънца нар и листенца магданоз. Подходяща гарнитура е пилаф.
*Печете във фурна с включен вентилатор.
Продукти
- 1 агнешки бут
- 3 скилидки чесън
- 80 мл сироп от нар
- 50 г орехи
- 1/2 връзка магданоз
- 1 стрък мента
- 1 ч.л. чили на люспи
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. кориандър
- 60 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- За гарниране:
- 50 г орехи
- зрънца нар
- сироп от нар
- магданоз
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото