Агнешка плешка с рагу от боб

Агнешка плешка с рагу от боб

Начин на приготвяне:

1. Разтворете агнешката плешка върху дъската и с помощта на остър нож разрежете по-дебелите парчета месо, за да ги отворите и месото да стане максимално равно и с почти еднаква дебелина навсякъде.
2. Пригответе марината като счукате в хаванче или смелите в блендер чесън, мащерка, розмарин, сол, бял и черен пипер и зехтин.
3. Втрийте хубаво маринатата от вътрешната страна на месото. Навийте месото на стегнато руло, откъм късата страна. Завържете рулото с готварски конец - на 3-4 места по дължината му.
4. Загрейте тиган с малко зехтин в него и запечатайте рулото от всички страни, за 10 минути. След това сложете месото в съд с капак и печете в предварително загрята фурна на 150 градуса 2 часа. След като го извадите от фурната, го покрийте в алуминиево фолио и го оставете да почине.
4. Поставете съда със соса от печенето на месото в тенджерка, като отстраните излишната мазнина. Добавете двата ида бульон и оставете да заври. В купичка разбъркайте на гладка кашичка нишестето с 1-2 с.л. студена вода. добавете го в съда и разбъркайте. Щом сосът се сгъсти, добавете и нарязания босилек. Дръпнете от огъня.
5. За гарнитурата от боб нарежете на ситно лук, морков и целина и ги запържете в тиган със зехтин. Щом зеленчуците омекнат, добавете нарязаните мащерка и магданоз, овкусете със сол. Изплакнете и отцедете боба и го добавете и него. Разбъркайте и залейте с двата вида бульон. Оставете сместа да поври на умерен огън докато течността се редуцира. Накрая добавете нарязаните на четвъртинки чери домати.
7. За огретена обелете картофите и не ги мийте. Нарежете ги на тънки филийки с помощта на ренде мандолина. Обелете скилидката чесън и натрийте с нея дъното и стените на дълбока керамична тава /30х20 см/. След това, с помощта а кухненска хартия, намажете с масло вътрешността на тавата. наредете един слой картофи, като леко застъпвате кръгчетата. Поръсете с тънък слой настърган пармезан. След това солжете на няколко места малки бучици масло. Подредете втори ред от картофи. Поръсете с пармезан и разпръснете бучици масло. Подредете поне 4-5 реда картофи. Върху последния ред картофи поръсете сол, бял пипер и настъргано индийско орехче. Залейте  с около 500 мл топъл зеленчуков бульон /до ръба на последния слой картофи/. Покрийте с алуминиево фолио и печете огретена в предварително загрята фурна на 180 градуса 1 час. Отстранете фолиото и печете още 45 минути.
6. Отстранете готварския конец от рулото месо и го нарежете на тънки филии. Поднесете печеното агнешко със сос с босилек и гарнитура от боб, огретен от картофи и бланширани зелени аспержи, поръсени с лимонов сок.

Продукти

  • 1250 г обезкостена агнешка плешка
  • 0.5 връзка магданоз
  • 2 с.л. прясна мащерка
  • 4 с.л. пресен розмарин
  • 1 скилидка чесън
  • 1.5 ч.л. сол
  • 0.25 ч.л. смлян бял пипер
  • 0.25 ч.л. смлян черен пипер
  • 0.5 ч.ч. агнешки бульон
  • 0.25 ч.ч. зехтин
  • 0.5 ч.ч. телешки бульон
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • 0.25 ч.л. босилек

За боба:

  • 1 с.л. зехтин
  • 50 г нарязани моркови
  • 50 г нарязана целина
  • 4 ч.ч. сварен бял боб
  • 1 с.л. магданоз
  • 1 с.л. мащерка
  • 0.5 глава лук
  • 1 ч.ч. агнешки бульон
  • 1 ч.ч. телешки бульон
  • 0.5 ч.л. сол
  • 20 чери домати

За огретена:

  • 1 скилидка чесън
  • масло за намазване
  • 1 кг картофи
  • 70 г настърган пармезан
  • сол и бял пипер
  • 0.25 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 500 мл зеленчуков бульон

Свързани рецепти