Агнешка плешка с рагу от боб
Рецепта от: Кари Озмънд
1. Разтворете агнешката плешка върху дъската и с помощта на остър нож разрежете по-дебелите парчета месо, за да ги отворите и месото да стане максимално равно и с почти еднаква дебелина навсякъде.
2. Пригответе марината като счукате в хаванче или смелите в блендер чесън, мащерка, розмарин, сол, бял и черен пипер и зехтин.
3. Втрийте хубаво маринатата от вътрешната страна на месото. Навийте месото на стегнато руло, откъм късата страна. Завържете рулото с готварски конец - на 3-4 места по дължината му.
4. Загрейте тиган с малко зехтин в него и запечатайте рулото от всички страни, за 10 минути. След това сложете месото в съд с капак и печете в предварително загрята фурна на 150 градуса 2 часа. След като го извадите от фурната, го покрийте в алуминиево фолио и го оставете да почине.
3. Втрийте хубаво маринатата от вътрешната страна на месото. Навийте месото на стегнато руло, откъм късата страна. Завържете рулото с готварски конец - на 3-4 места по дължината му.
4. Загрейте тиган с малко зехтин в него и запечатайте рулото от всички страни, за 10 минути. След това сложете месото в съд с капак и печете в предварително загрята фурна на 150 градуса 2 часа. След като го извадите от фурната, го покрийте в алуминиево фолио и го оставете да почине.
4. Поставете съда със соса от печенето на месото в тенджерка, като отстраните излишната мазнина. Добавете двата ида бульон и оставете да заври. В купичка разбъркайте на гладка кашичка нишестето с 1-2 с.л. студена вода. добавете го в съда и разбъркайте. Щом сосът се сгъсти, добавете и нарязания босилек. Дръпнете от огъня.
5. За гарнитурата от боб нарежете на ситно лук, морков и целина и ги запържете в тиган със зехтин. Щом зеленчуците омекнат, добавете нарязаните мащерка и магданоз, овкусете със сол. Изплакнете и отцедете боба и го добавете и него. Разбъркайте и залейте с двата вида бульон. Оставете сместа да поври на умерен огън докато течността се редуцира. Накрая добавете нарязаните на четвъртинки чери домати.
5. За гарнитурата от боб нарежете на ситно лук, морков и целина и ги запържете в тиган със зехтин. Щом зеленчуците омекнат, добавете нарязаните мащерка и магданоз, овкусете със сол. Изплакнете и отцедете боба и го добавете и него. Разбъркайте и залейте с двата вида бульон. Оставете сместа да поври на умерен огън докато течността се редуцира. Накрая добавете нарязаните на четвъртинки чери домати.
7. За огретена обелете картофите и не ги мийте. Нарежете ги на тънки филийки с помощта на ренде мандолина. Обелете скилидката чесън и натрийте с нея дъното и стените на дълбока керамична тава /30х20 см/. След това, с помощта а кухненска хартия, намажете с масло вътрешността на тавата. наредете един слой картофи, като леко застъпвате кръгчетата. Поръсете с тънък слой настърган пармезан. След това солжете на няколко места малки бучици масло. Подредете втори ред от картофи. Поръсете с пармезан и разпръснете бучици масло. Подредете поне 4-5 реда картофи. Върху последния ред картофи поръсете сол, бял пипер и настъргано индийско орехче. Залейте с около 500 мл топъл зеленчуков бульон /до ръба на последния слой картофи/. Покрийте с алуминиево фолио и печете огретена в предварително загрята фурна на 180 градуса 1 час. Отстранете фолиото и печете още 45 минути.
6. Отстранете готварския конец от рулото месо и го нарежете на тънки филии. Поднесете печеното агнешко със сос с босилек и гарнитура от боб, огретен от картофи и бланширани зелени аспержи, поръсени с лимонов сок.
6. Отстранете готварския конец от рулото месо и го нарежете на тънки филии. Поднесете печеното агнешко със сос с босилек и гарнитура от боб, огретен от картофи и бланширани зелени аспержи, поръсени с лимонов сок.
Продукти
- 1250 г обезкостена агнешка плешка 0.5 връзка магданоз 2 с.л. прясна мащерка 4 с.л. пресен розмарин 1 скилидка чесън 1.5 ч.л. сол 0.25 ч.л. смлян бял пипер 0.25 ч.л. смлян черен пипер 0.5 ч.ч. агнешки бульон 0.25 ч.ч. зехтин 0.5 ч.ч. телешки бульон 1 ч.л. царевично нишесте 0.25 ч.л. босилекЗа боба:1 с.л. зехтин 50 г нарязани моркови 50 г нарязана целина 4 ч.ч. сварен бял боб 1 с.л. магданоз 1 с.л. мащерка 0.5 глава лук 1 ч.ч. агнешки бульон 1 ч.ч. телешки бульон 0.5 ч.л. сол 20 чери доматиЗа огретена:1 скилидка чесън масло за намазване 1 кг картофи 70 г настърган пармезан сол и бял пипер 0.25 ч.л. прясно настъргано индийско орехче 500 мл зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Кари Озмънд
Начос крилца
Рецепти Кари Озмънд
Чесново хлебче с чедър
Рецепти Кари Озмънд
Палачинки с мътеница
Рецепти Кари Озмънд
Мраморен чийзкейк
Рецепти Кари Озмънд
Печени яйчени рулца със сос от сини сливи
Рецепти Кари Озмънд
Печено говеждо
Рецепти Кари Озмънд
Пилешки гърди с праз и синьо сирене
Рецепти Кари Озмънд
Запечени картофи с праз и пармезан
Рецепти Кари Озмънд
Свинско филе със сос от боровинки
Рецепти Кари Озмънд
Парфе с кисело мляко и плодове