Агнешка плешка с хрупкави картофи
Рецепта от: Адам Лайо
Това печено агнешко не изисква много усилия, а повече време, тъй като се пече бавно. Поднесете с хрупкави печени картофи и италиански чеснов сос с пресни подправки.
Продукти
- 1.8 кг агнешка плешка с кост
- сол и черен пипер
- 1 кг пресни картофи
- ¼ ч.ч. зехтин
- За зеления сос:
- 2 ч.ч. листа мента
- 1 връзка див чесън
- 2 стръка розмарин
- 1 зелена люта чушка
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. рибен сос
- ½ ч.ч. бял винен оцет
- сол
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор).
- 2. На дъното на дълбока тава или огнеупорен съд с капак сипете предварително почистените пресни картофи. Добавете 1 ч.ч. вода и ¼ ч.ч. зехтин.
- 3. Поръсете агнешката плешка със сол и черен пипер от двете страни и я поставете върху картофите. Покрийте с алуминиево фолио и печете 2 часа. След това отстранете фолиото и печете още 1 ч. и 50 мин.
- 4. Прехвърлете печеното месо в голяма чиния и го оставете да почива. Картофите намачкайте с дъното на чаша или буркан и ги печете още 45 минути във фурната.
- 5. За зеления сос сипете листата мента, листата див чесън и листенцата розмарин в блендер или купа на пасатор. Добавете почистената от семки и нарязана на ситно люта чушка, захарта, оцета, рибения сос и малко сол. Пасирайте.
- 6. Поднесете накъсаното печено агнешко с хрупкави картофи, зеленчуци по ваш избор (например глазирани моркови). Полейте със зелен сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Печен агнешки бут
Рецепти Стоян и Лора
Лозови сарми с агнешка кайма
Рецепти Стоян и Лора
Задушено агнешко с гремолата
Рецепти Марк Мориарти
Агнешко на фурна с картофи
Рецепти Ейнсли Хариът
Агнешки котлети с шишчета от чери домати
Рецепти Стоян и Лора
Пълнена агнешка плешка
Рецепти Надия Хюсеин
Самоса пай
Рецепти Нико Рейнолдс
Бавно печен агнешки бут
Рецепти Ейнсли Хариът
Азиатски агнешки кюфтенца върху канапе от маниока
Рецепти Нико Рейнолдс
Агнешко и патладжани с подправки с кускус и печени зеленчуци