Агнешка плешка с хрупкави картофи

Това печено агнешко не изисква много усилия, а повече време, тъй като се пече бавно. Поднесете с хрупкави печени картофи и италиански чеснов сос с пресни подправки.

Продукти

  • 1.8 кг агнешка плешка с кост
  • сол и черен пипер
  • 1 кг пресни картофи
  • ¼ ч.ч. зехтин
  • За зеления сос:
  • 2 ч.ч. листа мента
  • 1 връзка див чесън
  • 2 стръка розмарин
  • 1 зелена люта чушка
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. рибен сос
  • ½ ч.ч. бял винен оцет
  • сол

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор).
  • 2. На дъното на дълбока тава или огнеупорен съд с капак сипете предварително почистените пресни картофи. Добавете 1 ч.ч. вода и ¼ ч.ч. зехтин.
  • 3. Поръсете агнешката плешка със сол и черен пипер от двете страни и я поставете върху картофите. Покрийте с алуминиево фолио и печете 2 часа. След това отстранете фолиото и печете още 1 ч. и 50 мин.
  • 4. Прехвърлете печеното месо в голяма чиния и го оставете да почива. Картофите намачкайте с дъното на чаша или буркан и ги печете още 45 минути във фурната.
  • 5. За зеления сос сипете листата мента, листата див чесън и листенцата розмарин в блендер или купа на пасатор. Добавете почистената от семки и нарязана на ситно люта чушка, захарта, оцета, рибения сос и малко сол. Пасирайте.
  • 6. Поднесете накъсаното печено агнешко с хрупкави картофи, зеленчуци по ваш избор (например глазирани моркови). Полейте със зелен сос.

Свързани рецепти

Виж всички