Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Агнешка корона с див ориз и сушени плодове

категория 0/5
1. Подгответе каретата, като срежете ципата между ребрата и отстраните излишното месо. /Може да го използвате за гарнитурата с див ориз./ По желание отстранете и мазната част на месото. Направете къси разрези и между прешлените. Подредете каретата едно до друго и с помощта на игла и готварски конец ги зашийте една с друга така, че да оформят корона. Мазната част на месото трябва да остане от вътрешната страна, а голите краища на ребрата трябва да стърчат нагоре.
2. Нарежете на ситно листенцата мащерка и розмарин, както и обелените скилидки чесън. Сложете ги в хаванче, добавете сол и червен пипер и счукайте. Добавете 2-3 с.л. зехтин и отново разбъркайте. С получената паста намажете короната от агнешки ребра. Поставете короната в кръгла форма за кекс с дупка по средата или в дълбока тава с огнеупорна чаша по средата на короната, за да запази кръглата и форма. Поръсете със сол и черен пипер и излейте бялото вино в съда. Увийте стърчащите ребра с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 45-60 минути. Ако сте оставили мазната част, печете 60 минути.
3. За гарнитурата обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в дъблок тиган с 2-3 с.л. зехтин. Щом омекнат, добавете каймата и запържете. Добавете анасон, канела, сол и черен пипер. Разбъркайте.
4. Измийте добре ориза под течаща вода и го оствате да се изцеди. Нарежете сушените кайсии и бадемите. Кестените разрежете на четвъртинки. Добавете стафидите, бадемите, кедровите ядки, кестените и сушените кайсии и разбъркайте. Добавете ориза и запържете за кратко. Добавете бялото вино.
5. Щом виното се изпари, започнете да добавят бульон чаша по чаша, като след всяка изчаквате течността да се абсорбира. Разбърквайте от време на време. Гответе ориза 30 минути.
6. Пресипете гарнитурата от ориз в голяма чиния и я изравнете. Върху нея поставете изпечената агнешка корона. Соса от печеното месо пресипете в сосиера.
За деца:
да
За вегетарианци:
не
От предаване:
Рецепта на: Филипа Гомеш