Адобо по филипински

Адобо по филипински

Начин на приготвяне:

1. Направете разрези до костта от двете страни на всяко бутче, през 2-3 см. Поставете ги в тавичка.
2. Обелете и нарежете джинджифила на много тънки лентички. Скилидките чесън обелете и смачкайте леко, след това ги нарежете на едро. Разрежете лютата чушка на две, по дължина и отстранете семките. нарежете чушката на ситно. Нарежете и листата кориандър.
3. Поръсете всички нарязани зеленчуци върху пилешките бутчета. Полейте със соев сос и ябълков оцет. Поръсете с къри, сол и черен пипер и поставете дафиновите листа. Най-отгоре разпределте кориандъра. Поставете месото в хладилника и мариновайте 30-60 минути.
4. Сипете 1 с.л. зехтин в тиган и преди да се е нагорещил поставете бутчетата с всичко полепнало по тях в тигана, с кожата надолу. Запечатайте бутчетата до златисто от двете страни. След това добавете соса от маринатата и 1 ч.ч. вода. Захлупете и гответе 20 минути на умерен огън. След това отхлупете и гответе докато сосът се редуцира почти напълно.
5. За ориза нарежете на ситно лука и чесъна. запържете ги в тенджера с 2-3 с.л. зехтин. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете дафиновия лист и предварително запечените в сух тиган кокосови стърготини. Разбъркайте. Добавете ориза и разбъркайте докато той леко се запържи. Добавете граха и разбъркайте. Излейте бульона и захлупете. Гответе 15 минути на слаб огън, докато течността се абсорбира напълно. Оставете ориза захлупен 10 минути.
6. Сервирайте пилешко бутче с гарнитура от ориз с грах. Полейте месото с малко от соса. Поръсете с листа кориандър и сок от лайм.

Продукти

  • 2 цели пилешки бутчета
  • 0.5 ч.ч. соев сос
  • 0.5 ч.ч. ябълков оцет
  • 5 см корен джинджифил
  • щипка къри на прах
  • 4 скилидки чесън
  • 1 връзка кориандър
  • 4 дафинови листа
  • 1 червена люта чушка
  • 1 ч.ч. вода
  • сол и черен пипер
  • зехтин

За ориза:

  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • 2 ч.ч. ориз
  • 2.5 ч.ч. пилешки бульон
  • 0.5 ч.ч. замразен грах

Допълнително:

  • 0.5 връзка кориандър
  • 1 лайм

Свързани рецепти