Адана кебап

Класическа рецепта за турски адана кебап. Най-важното условие, за да го приготвите, е да разпалите жив огън.

Продукти

  • 500 г агнешка кайма
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 1/2 червена чушка
  • сол
  • 4 домата Рома
  • 4 арабски питки
  • 4 зелени люти чушки
  • За салатата:
  • 1 глава червен лук
  • щипка сумак
  • щипка пушен червен пипер
  • 1 връзка мента
  • зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

  • 1. Разпалете огън за барбекю и изчакайте въглените да станат бели.
  • 2. В купа сложете агнешката кайма и овкусете със сол и пушен червен пипер. Добаветеи нарязаната на много ситно червена чушка. Омесете добре каймата с ръце. Разделете каймата на равни части.
  • 3. С влажни ръце вземете част от каймата и промушете през ней плосък метален шиш. С пръсти разстелете каймата по дължината на шиша. Оформете кебапи по този начин от цялото количество кайма - около 4 бр..
  • 4. Разрежете доматите на половини и ги набучете на 2 шиша.
  • 5. В жаравата поставете лютите чушки. А върху скарата поставете кебапите и доматите. През първите 30 секунди завъртете кебапите поне 2-3 пъти. След това оберете излишната мазнина от кебапите като ги поставите в питка и ги попиете добре. Върнете върху скарата и печете до готовност, до тъмнокафяв цвят.
  • 6. Загрейте питките върху скарата за няколко секунди.
  • 7. За салатата нарежете лука на тънки полумесеци и го оставете върху дъската. Върху него сложете половината печени домати, 1 люта чушка и листата мента. Поръсете с пушен червен пипер, сумак, сол и зехтин и нарежете всичко заедно.
  • 8. По средата на питка разстелете част от салатата, а върху нея сложете кебап, като го извадите от шиша. Завийте на руло и поднесете. Може да поднесете адана кебапа и в чиния, като нарежете на четвъртинки питката и гарнирате със салата, половинки печени домати и люти чушки (обелени или не, по ваше желание).

Свързани рецепти

Виж всички