Пригответе пуканки за коледната филмова вечер. Единият вариант е солен - с лют сос и панчета, а другият е сладък - с бял шоколад и сушени малини. Децата ще ги харесат също.

Продукти

  • 250 г сурови царевични зърна
  • 2 с.л. кокосово масло
  • За солените пуканки:
  • 100 г панчета
  • 30 г безсолно масло
  • щипка сол
  • 40 г захар
  • 1 ½ с.л. лют сос
  • 1/8 ч.л. сода бикарбонат
  • За сладките пуканки:
  • 20 г безсолно масло
  • 50 г бял шоколад
  • 15 г замразени сушени малини

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете кокосовото масло в дълбока тенджера с капак заедно с 2 зърна сурова царевица. Поставете капака. Щом зърната запукат, дръпнете тенджерата от котлона и извадете зърната. Сипете останалите зърна в тенджерата, на един ред, захлупете и разклатете съда. Задръжте 30 секунди тенджерата да не е върху огъня. След това върнете тенджерата върху котлона, отхлупете леко и изчакайте пукането на зърната постепенно да започва да отшумява. Тогава дръпнете тенджерата. Разпределете пуканките в две купи, по равно.
  • 2. За солените пуканки запържете нарязаната на тънко, а след това на малки кубчета панчета в загрят тиган, до хрупкавост. Добавете маслото, захарта, содата и лютия сос. Разбъркайте. Разстелете половината пуканки в тавичка, покрита с хартия за печене и ги поръсете със сместа с панчета. Разбъркайте добре и пресипете в купа.
  • 3. За сладките пуканки настържете белия шоколад и го добавете в купата при пуканките. Добавете и целите размразените сушени малини. Разтопете маслото и залейте пуканките с него. Разбъркайте.
  • 4. Поднесете двата вида пуканки с чаша горещ шоколад и коледни бисквити.

Свързани рецепти

Виж всички