12-часов заек болонезе

1. Сипете 1-2 с.л. зехтин в дълбока тенджера с огнеупорен капак. Запържете целите стръкове бекон в него, до хрупкавост. Добавете целите дафинови листа и стръкове розмарин. Върху тях поставете целия заек - без кожа и с вътрешностите. Върху него подредете целите, добре измити и небелени глави червен лук, измитите и разрязани на две стръкове праз, целите почистени морковии стръкове целина, небелената глава чесън. Изсипете доматите и бирата /използвайте само малцова бира/. Запържете за кратко.
2. Добавете доматеното пюре, овкусете със сол, черен пипер, прясно настъргано индийско орехче. Добавете около 1 литър топла вода, разбъркайте и захлупете. Поставете тенджерата в предварително загрята фурна на 110 градуса за 12 часа.
3. Сварете паста по ваш избор във вряща подсолена вода. Прецедете я, като запазите 0.5 ч.ч. вода от варенето.
4. В голям, дълбок тиган изтискайте печената глава чесън и изхвърлете люспите. По същия начин постъпете с главите лук. Смачкайте морковите с ръце. Обезкостете заека, като накъсвате месото му на малки парченца. Намачкайте и вътрешностите му. Върху всичко настържете фино кората на лимона и накъсайте листенца мащерка. Запържете за кратко.*
5. Добавете сварената паста и добавете водата от варенето и шепа фино настърган пармезан или друг вид зряло сирене. Разбъркайте и разтръскайте.
6. Сервирайте паста болонезе топла, като я поръсите с фино настърган пармезан или друг вид зряло сирене, листенца мащерка и тънка струйка зехтин.

*Приготвеното количество сос е достатъчно за 14 порции.

Продукти

  • 500 г пенне ригате
  • 2 шепи пармезан
  • зехтин
  • 4 стръка прясна мащерка
  • За соса:
  • 3 слайса пушен бекон
  • 2 пресни дафинови листа
  • 2 стръка пресен розмарин
  • зехтин
  • 1 заек
  • 1 глава чесън
  • 2 стръка селъри
  • 2 стръка праз
  • 2 моркова
  • 2 глави червен лук
  • 20 г сушени манатарки
  • 2 консерви х400 г нарязани домати
  • 500 мл малцова бира
  • 2 с.л. доматено пюре
  • сол и черен пипер
  • 0.5 индийско орехче
  • 0.5 лимон
  • прясна мащерка

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички