Из Близкия изток с Найджъл Слейтър

Из Близкия изток с Найджъл Слейтър

Описание

Найджъл Слейтър потегля на кулинарно приключение из Близкия изток, за да готви и да се храни с хора в Ливан, Турция и Иран, докато разкрива тайните на едни от най-старите кухни в света.

Найджъл посещава Иран, за да разкрие тайните на персийската кухня, една от най-старите и най-влиятелни в света. Започва забележително пътуване, каквото рядко бива заснемано из оживената столица Техеран. Поканен е в домове, в които се приготвят ястия по рецепти, предавани от поколения. След това се отправя на север, към бреговете на Каспийско море, за да се срещне с рибари, ловели в миналото есетра заради прочутия ѝ хайвер и за да купи нар и шафран, две съставки, въплъщаващи близкоизточната кухня.

В Ливан Найджъл посещава столицата Бейрут в края на Рамадана е поканен да отпразнува Курбан байрам с местно семейство, след което се отправя на запад към долината Бекаа близо до границата със Сирия и на юг до Набатия, близо до Израел. 


Турция предлага една от най-пъстрите кухни в света. Като готви и се храни с най-различни хора, Найджъл се запознава отблизо не само с храната, но и с живота в съвременна Турция. Пътува от шумния мегаполис Истанбул до земеделските области на Централен Анадол и през планините до Черно море, за да открие обширните и разнообразни земи, богати на традиции и местни вкусове.

Епизоди

Сезон 1
  • 1

    Ливан

    +

    Найджъл започва пътешествието си в Бейрут в края на Рамадана, когато е поканен да празнува с местно семейство, а след това ще се отправи на юг към Набатия и после на изток към долината Бекаа.

  • 2

    Турция

    +

    Найджъл посещава Турция, дом на една от най-прочутите кухни в света, като в Истанбул той опитва от храната на султаните, както и домашни гозби, а после посещава Анадола и Черноморския регион.

  • 3

    Иран

    +

    Найджъл завършва обиколката си в Иран, където изследва тайните на персийската кухня. В Техеран той открива, че въпреки бума на бързата храна, там все още могат да се намерят и традиционни гозби, а по-късно се включва в беритбата на нар и шафран.