Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Зеле

Бялото зеле съдържа много витамини, включително витамин С, който засилва защитата срещу инфекции.

Яжте бяло зеле за безупречна кожа. Витамин А намалява акнето, а витамин С придава еластичност.

Витамин В6 в бялото зеле предпазва от анемия, заздравява ноктите и косата. То съдържа много фибри само 27 ккал в 100 г.

Зелето е холандски зеленчук. То се култивира в страната от векове – червено, зелено, къдраво и много други. Най-старият сорт е бялото зеле. Холандски кораби са го откарвали чак до Япония.

Зелето се засажда през пролетта. Някои сортове, като островърхото, растат бързо и могат да се берат още през май. Има и лятно зеле, като жълтото. Савойското зеле е дълготраен сорт, съхранява се дълго време и се бере есента.

Тъй като руснаците консумират много зеле, от векове проявяват интерес към холандското зеле. До скоро е съществувала специална влакова линия за доставка на зеле до Русия.

Когато купуваме бяло зеле от магазина, трябва да гледаме то да има хубав тъмнозелен цвят. Ако има жълти листа, зелето е седяло дълго навън. Трябва да бъде твърдо и чисто отдолу. Островърхото бяло зеле има по-рехава структура и листата са му много по-тънки. Бялото зеле е много стегнато и твърдо и има характерен вкус на зеле.


Зеле
категория