Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Видове сол

Морска сол
Смята се, че съставът на морската сол е най-близък до кръвната плазма. Тя съдържа всички необходими елементи - калий, калций, натрий, мед, фосфор, магнезий, манган, желязо, хром, цинк, селен, силиций, бром, сяра, йод и много други.
Морската сол е много полезна за обмяната на веществата, сърдечната и бъбречната дейност и за очистването на клетките.
Морската сол е много полезна за кожата.
Вана с морска сол /в добавка на някои етерични масла с лайка, жасмин или лавандула/ действа благоприятно при кожни заболявания, невродермит, ревматизъм.

Хималайска сол
Наричат я "бяло злато", тъй като се смята за най-чистата от примеси сол на земята. Хималайската сол е розова на цвят и е на кристали. Тя спомага за намаляване и регулиране на кръвното налягане и кръвната захар. Има благоприятен ефект върху нервната система. Положителните страни на хималайската сол са неизброими.

Кафява сол
Кафявата сол е богата на антиоксиданти. Препоръчва се да се използва при хора с хипертония, атеросклероза, инсулт, инфаркт.

Натриева сол
Позната като "обикновената готварска сол". Прекалената консумация на тази вид сол води до увеличена жажда и задържане на вода в клетките. Натриевата сол е токсична при доза за възрастни над 12,357 г/кг за денонощие.

Калиева сол
Съдържа се в множество зеленчуци, като естествена съставка. Калиевата сол се използва в комбинирана диетична сол заедно с натриева сол, като целта е да се синхронизира водният баланс в човешкото тяло.
Препоръчва се калиевата сол да не се приема самостоятелно, тъй като може да доведе до животозастрашаващи състояния: обезводняване, масирани мускулни крампи и инфаркт.

Йодирана сол
Йодираната сол се използва, когато в организма има йоден дефицит. Такъв може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната (т.е. храна, отглеждана в бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания. Йодният недостиг влияе на функцията на щитовидната жлеза.


Видове сол
категория