Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Тиквички

Тиквичките съдържат рекордно, почти ненандминато количество минерали, като калий, например, нужен за доброто провеждане на нервни импулси.
Тиквичките понижават кръвното и допринасят за превенция на инфаркта. Тиквичките са богати на фолиева киселина /В9/ и желязо.
Тиквичките, също като морковите, са много полезни за очите. Ензимите лутеин и зеаксантин предпазват ретината и подобряват зрението.
Тиквичките не са калорични. 100 г от тях имат едва 15 ккал. В тиквичките има много фибри, затова засищат по-бързо.

Тиквичката идва от Америка. Пренесена е в Европа от Христофор Колумб и става популярен продукт в Италия и Испания.
Тиквичката е плодът на растението тиквичка и израства от красив цвят. Впрочем цветът също може да се яде. На френски го наричат fleur de courgette. Цветът е много крехък – тиквичката цъфти само един ден, между 5 и 11 часа сутринта. Затова и трябва да се обира рано и много бързо.

Тиквичката е особено растение, тя има мъжки и женски цветове. Женският цвят има плодник, а мъжкият няма. Тиквичката се ражда от опрашен женски цвят. Но понякога пчелите не идват да опрашяват тиквичките, защото са предпочели други растения или дървета. Тогава производителят на тиквички трябва сам да опрашва растенията.
За да се ползват и плодовете на тиквичката, и цветовете на тиквичката, трябва да се берат само мъжките цветове. Но ако се откъсне дребен плод с цвят, след падането на цвета, плодът няма да порасне повече. Производителят решава дали да бере тиквичките малки или по-големи.

Има жълти и зелени тиквички, кръгли и продълговати. Зелените тиквички са по-издръжливи и се гледат на открито, а жълтите се отглеждат в парници. Жълтите тиквички имат малко по-сладък вкус и са по-меки.

Тиквичката може да се включи в огромен брой рецепти, защото вкусът и не се бие с другите съставки. Няма значение дали я комбинирате с риба или с месо, или във вегетарианска рецепта, тиквичката се адаптира.


Тиквички
категория