Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Тамаринд

Тамаринд е плодът на Tamarindus indica - тропическо вечнозелено дърво или храст, височината на което достига между 12 и 18 метра. Името му идва от арабски и означава „индийска фурма“. Произхожда от Азия и Северна Африка, но е най-разпространен в Индия, където отдавна се използва като храна и подправка. Тамариндът има дълга около 12 см шушулка, която съдържа малки семена със сладко-кисела вътрешност, която след изсушаване става много кисела.
Благодарение на съдържащите се танини, сапонини и алкалоиди, тамариндът има антибактериално действие. Тамариндът намалява високата температура и облекчава симптомите при кашлица, помага при астма, артрит и уринални смущения.
Тамариндът се използва за овкусяване на супи, зеленчукови ястия, пълнени тестени изделия и сосове. От тамаринд могат да се приготвят и напитки.
Здравите, неразкъсани и без плесен шушулки тамаринд могат да бъдат съхранявани в хладилник до 1 месец.


Тамаринд
категория