Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

"Спести с Джейми" - интервю

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА HELLO.BG!

ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР: „ВЛАГАМ ЛЮБОВ И СТАРАНИЕ ВЪВ ВСЯКА РЕЦЕПТА“

Възможно ли е да се храниш царски, без да се разориш? И как храната може да повлияе на настроението ти? С отговори на тези и други въпроси Джейми Оливър се завръща през февруари в новите кулинарни серии на предаването „Спести с Джейми“ (по 24 Kitchen).

HELLO! България потърси известния кулинар в неговата кухня–ателие, за да научи тайните съставки на добрата кухня и предаване. Ето какво ни отговори той!

Джейми, имаш ли си любима рецепта от „Спести с Джейми“?

Винаги ме питат това, но ми е невъзможно да отговоря, защото влагам много любов и старание във всяка рецепта. Все едно да ви кажа кое от децата ми е любимо! Не мога да отговоря, защото ги обичам всички.

Какви ключови готварски качества са необходими, за да превърнеш готвенето в ежедневно шоу?

Нужни са няколко качества и всички те са основни: пържене, печене, задушаване. Всички епизоди на „Спести с Джейми“ са пълни със сравнително лесни рецепти, които показват колко лесно може да създадете страхотен вкус с малко пари. Както казвам и в книгата си, има мит, според който не можете да се храните добре с малки разходи, а исторически погледнато най-бедните общности винаги са предлагали най-вкусната храна, защото се е налагало да бъдат изобретателни с месото и съставките.

Ако имате малък бюджет, но можете да готвите, няма да имате проблеми. Те се появяват, ако разполагате с малко пари и не можете да готвите.

Как правиш всяко следващо ястие интересно и различно от предишното?

Ако погледнете шоуто или книгата ми, ще видите, че черпя вдъхновение от цял свят, за да разполагам с различни аромати и вкусове, с които да създам голямо разнообразие от ястия. Например, ако използвате остатъци от пиле, можете да направите мексиканска салата Цезар, испанска пилешка паеля, сингапурски нудъли, пилешка яхния или пиле с къри. Ето, че имате пет много различни и мнoго вкусни ястия!

Кои са трите най-използвани съставки, които трябва да има във всяка кухня?

Ще започна с яйцата. Не са много скъпи, а могат да се ползват за много ястия. Например биха могли да са основен елемент за нещо като омлет или да бъдат допълнение към сос Карбонара.

На второ място ще поставя доматите, защото и те могат да са основна част от „шоуто“ или да са с поддържаща роля. Консервираните домати вършат също толкова добра работа, както и пресните, дори в някои случаи са по-добри.

Накрая мисля да избера сиренето. Има толкова много видове, но дори да изберете само един или два, като фета или чедар, пак ще можете да навлезете в един нов свят от възможности. Като част от сос или като основна съставка за пай, например.

Какъв съвет би дал на младите готвачи, които искат да изградят кулинарна увереност и да забравят за поръчките на храна за вкъщи?

Това е интересен въпрос! Във всеки епизод на „Спести с Джейми“ има момент, в който приготвям любимото ястие на някой фен на бързото хапване с пресни продукти. Това излиза доста по-евтино, отколкото в ресторантите за бързо хранене. А е и по-вкусно.

Например имаше един епизод с фен на кърито, за когото сготвих моята версия на любимото му къри и той остана без думи! Ключът е в научаването на основни умения и експериментирането. Ако не сте уверени, попитайте някой приятел, който умее да готви, и заедно можете да измислите нещо специално. Щом веднъж сготвите сами и ястието се е получило вкусно, това ще ви даде увереност да пробвате нещо друго. Преди да се усетите, ще сте станали доста добри готвачи!

 

Оригиналният текст е публикуван тук- http://hello.bg/?go=detail&he_articleId=3789



"Спести с Джейми" - интервю
категория