Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

"Спести с Джейми" - съвети

І. Списък с най-необходимите дълбоко замразени продукти

Зеленчуци:
Броколи, едамаме, спанак, бакла, грах, сладка царевица – зърна, царевица – кочан, карфиол, зелен боб

Плодове:
Когато имате плодове, които са тръгнали да се развалят или са ви останали обелени плодове, намачкайте ги на пюре и ги сипете на слоеве във формички за близалки. Замразете. След време, когато отново ви останат плодове, пасирайте и направете втори слой във формичките. Така винаги ще имате под ръка десерт за децата – плодови близалки.

Замразявайте всякакви видове плодове, които ви останат. Почистете ги от костилки или ги нарежете на парченца.

Сосове:
Когато приготвяте сосове и ви остане някакво количество, сложете го на тънък слой в плик с цип за замразяване и го замразете. По този начин може да си направите „библиотека“ от сосове – болонезе, кианти, доматен и др.

Други:
Риба, тортили, такос, питки за сандвичи

Идеи:
Когато използвате част от филенцата аншоа в консерва, замразете останалите направо в консервната кутийка.

Поставяйте останалите ви парченца и корички от различни видове твърди сирена в пластмасова кутия, която държите във фризера. Използвайте парченцата сирена за приготвянето на сосове, супи и запеканки.

Замразете и останалите ви парченца или цели люти чушки. Използвайте ги замръзнали, като ги настържете на фино ренде върху салата, паста или друго ястие и отново върнете във фризера.

ІІ. За дребните плодове

В сезона на дребните плодове като малини, къпини, боровинки, може да ги купите по-евтино вечерно време на пазара, тъй като са омекнали. Измийте ги и ги сложете в тенджерка със захар по ваш вкус и варете 5-10 минути. Прецедете през фина цедка. Така полученият сос е идеална добавка към сладолед или купа мюсли.

Друго начин да употребите дребни плодове е да ги натъпчете леко в шише с оцет. Оцетът ще придобие плодов аромат.

ІІІ. За подправките

За да спестите пари, купувайте подправки в големи разфасовки и си правете свои собствени смеси от тях, като ги съхранявате в стъклени буркани.

1. Италианска смес – смесете 4 с.л. семена от фенел, 2 с.л. сушен риган, 1 сушена люта чушка, накъсана, 1 с.л. зърна черен пипер, 1 с.л. морска сол, 2 с.л. зърна кориандър. Смелете фино всичко в блендер. Накрая, по желание, добавете малко фино настъргана лимонова кора.
Използвайте за пилешко и свинско месо, печени зеленчуци и др.

2. Каджун – смесете 2 с.л. сладък червен пипер, 2 с.л. кайенски пипер, 1 с.л. млян черен пипер, 1 с.л. сушен лук на прах, 1 ч.л. сушен чесън на прах и 1 с.л. сушен риган. Разбъркайте добре всичко.
Използвайте за телешко и пилешко месо, тиква, сладки картофи и др.

Пресни подправки
Останалите ви пресни подправки, като мента, босилек, салвия и др. може да употребите, като смелите или пасирате листата им, например мента и босилек. Добавете кафява захар /2 с.л. на шепа листа пресни подправки/ и разбъркайте добре. Разстелете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и оставете за 1 нощ. Пресипете зелената захар в буркан. Използвайте зелената захар при приготвянето на крамбъл или поръсете върху кисело мляко или парче плод.


"Спести с Джейми" - съвети
категория