Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Семена от резене /фенел/

Резенето се отглежда главно заради семената му, които съдържат етерично масло с главна съставна част анетол.

Семената от резене стимулират храносмилането и регулират обмяната на веществата. Ако сте гладни, сдъвчете няколко семена и ще усетите, че чуството за глад е намаляло. Семената от резене имат и отхрачващо действие.

Семената се прибавят за аромат към тестени произведения, маринати и напитки. Използват се при приготвянето на кърита и рибен бульон.

Семената се запичат леко  в сух тиган, а след това се стриват – така пускат аромата си. В бульони и за варене на риба се използват сухи семена.

Има едногодишно и многогодишно резене. Едногодишното цъфти по-рано (втората половина на юни) и узрява през първата половина на август. Многогодишното е студоустойчиво.

Семената се засяват на плодородни, добре обработени почви напролет или в края на лятото.



Семена от резене /фенел/
категория