Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Просветление по време на корида

Барселона . Най-вълнуващата храна в целиясвят след Азия. Ако търсите качествена храна в западния свят, тя вече не е във Франция. Барселона е мястото, където всеки младготвач иска да стажува. Тук са иновациите.Тук е творчеството. Антъни намира в Северна Испания всичко, което обича: шунка, маслини,консервирани морски дарове, аншоа, сирене,хляб. Обикновена храна, но с уникален вкус. Крайбрежното градче ВИЛАСАР ДЕ МАР. Таверната L’Espinaler предлага най-хубавата и най-скъпа морска храна в света. Продуктите директно от лодката влизат в… консервата. Миди дяволски нокът, сърцевидки, черни рибки или риба тон. Собственикът лично ги предава на консервната фабрика, където ръчно се запечатват. Вкус, цвят, структура – всичко е съвършено. Консерва от 170 грама може да надхвърли 150 евро. Всеобщото мнение е, че консервирането убива част от богатството на храната. Местната традиция доказва обратното – продуктите престояват в кутията една година, за да може мазнината да се слее напълно с вкуса на морския деликатес.

Сан Себастиан , Северна Испания. В Баската автономна област ресторантите, заслужили място в кулинарния гид Мишлен, на глава от населението са повече, отколкото където и да било другаде по света. Хуан-Мари Арзак и дъщеря му Елена държат легендарния Arzak, удостоен с три звезди. Освен творци и легенди, те са стари приятели на Тони. Заедно посещават любимия тапас бар на Хуан и Елена – Haizea. Който ги последва, може да опита пинчос, мариновани чушки с аншоа и да дегустира чоколи – газирано вино от местно грозде с висока киселинност и ниско съдържание на алкохол. В задължителната програма е и Mugaritz, южно от Сан Себастиан. Фермерската къща е трансформирана в луксозен ресторант през 1998 г. Картофи, изпечени в ядлива черупка; фоа гра с морски таралеж на въглища; говеждо, поднесено с хрупкави репички. А за десерт – сочна шоколадова торта със закачливи какаови мехурчета и студен бадемов крем. Това е Северна Испания!

Мадрид. Тук има хора и храна от цяла Испания. В Salvador сервират домашна храна, която е на изчезване. През 50-те години тук си правят компания с бикоборците Орсън Уелс, Рита Хейуърт, Ава Гарднър и Ърнест Хемингуей. Сред забележителностите са сардини, мариновани в оцет; паниран хек; задушена волска опашка. Следващата спирка DiverXo по-скоро е галерия, отколкото ресторант. Тук са съчетани азиатски техники и традиционна испанска кухня – скулптура от пушен скат, сервиран с яйчен сос и декориран с изящна структура от хайвер от риба тон, глави от малки скаридки и сушени сен жак. Картина от пържени щипки на средиземноморски кални раци със сос от домати, чили и яйце. Изкушените от това, както и от дим сум от задушена волска опашка, трябва да резервират маса поне няколко седмици в аванс. Най-любимият испански деликатес на Тони, обаче, остава хамонът. Бутът ритуално се приветства на масата под звуците на фламенко. Режат се тънки и фини парчета. Не се бърза. Първо прозрачното месо се втрива в устните. Вкус на жълъди и ядки. Най-добрият хамон в света – иберийският. Прави се от рядка порода черни прасета, които се отглеждат в Западна Испания. Разхождат се свободно по покритата с жълъди земя. Опушването и сушенето са изключително прецизни и продължават 4 години, като се променя посоката, от която влиза контролираната влажност. Без чесън, подправки или сол. Антъни получава „просветление” само от една хапка. Да отидете в Испания и да не опитате този най-традиционен, най-обичан израз на испанската история и култура, е все едно да оставите любовта на живота ви да се изплъзне под носа ви, съветва Бурдейн.



Просветление по време на корида
категория