Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Премиерите през ноември

Малки готвачи - сезон 2
от 16 ноември, от понеделник до петък, от 20:00 ч.

Във всеки епизод на тази поредица телевизионният водещ Хюго Кенис се среща с едно дете, което иска да промени хранителните навици на семейството си и му показва как да го направи. Първата работа на Хюго ще е да се запознае с хлапето и да изслуша кулинарните му изисквания. След това заедно ще приготвят прекрасно ястие - било то гурме стек или лесно предястие.
Накрая ще последваме малките готвачи в дома им, за да видим дали ще се справят сами.


"Захарната битка на Джейми"
от 14 ноември, събота, от 13:30 ч.

В новото телевизионно предаване „Захарната битка на Джейми“ Джейми Оливър изследва влиянието на захарта върху увеличаването на заболяванията като затлъстяване и диабет тип 2 в световен мащаб.
Във Великобритания заболяваемостта от диабет тип 2 се е увеличила с 60% за последните десет години, а затлъстяването от дълго време се смята за национална епидемия – то е 60 % при възрастните и 30% при децата.
Тези две заболявания съсипват живота на милиони хора и са на път да фалират Националната здравна каса на Великобритания.

В предаването Джейми се среща с хора, страдащи от усложнения при диабета. Един от тях е Джулиан. Той страда от диабет тип 2 и наскоро е претърпял ампутация на едното си стъпало. „Не знаех, че имам диабет, докато не получих гангрена на два пръста на крака си“, споделя той преди снимките. „Мислех, че това не може да ми се случи на мен, но ето че се случи.“
Над 7000 души на година претърпяват ампутации в следствие на диабет.

В друг от епизодите на предаването Джейми се среща със стоматолога Ричард Портър, на когото често му се случва да вади както млечни, така и постоянни зъби на деца под 10-годишна възраст. На някои от тях се налага да поставя протези.
Джейми присъства, докато стоматологът вади изгнилите зъби на 6-годишния Марио. Той е един от 26 000-ите деца в начална училищна възраст във Великобритания, които всяка година посещават болница заради развалени зъби.
„Захарта е основният причинител на заболяванията, заради които децата посещават болниците в страната. Статистиката е убийствена и това е най-големият и най-належащият проблем, който имаме“, казва Ричард.

Към момента Световната здравна организация препоръчва приеманото количество захар на ден да е максимум 15 ч.л. за мъжете и 12 ч.л. за жените.
Но препоръката на правителствения Научен консултативен съвет по хранене на Великобритания е дневният лимит да е 7 ч.л. захар.

В своето проучване по време на предаването Джейми разбира, че някои британци консумират по 40 ч.л. захар дневно.
За съжаление, обаче, много хора консумират повече захар отколкото предполагат.

С помощта на диетоложката Луси Джонс Джейми се опитва да разбере колко захар поемаме без да знаем, консумирайки уж здравословни храни, като зърнени закуски, нискомаслено кисело мляко, супи, хляб, овкусена вода и готови сосове.
Те откриват, че в средната дневна порция на човек се съдържат 36 ч.л. захар – пет пъти повече отколкото експертите препоръчват.

Очевидно е, че нещо трябва да се промени и Джейми смята, че данъка върху подсладените напитки е едно от решенията.
Той поема предизвикателството да убеди правителството в резонността на тази мярка.

На риболов с Валънтайн Уорнър
от 28 ноември, събота и неделя, от 16:00 ч.

В тази поредица от пет части любителят на добрата храна и страстен рибар Валънтайн Уорнър ще обиколи от Атлантическия океан до Северно море, за да улови най-прясната и вкусна риба. После ще ни покаже как да приготвяме апетитни, лесни и здравословния ястия с нея.
По време на своето пътешествие Вал ще се срещне с някои от най-отдадените и колоритни почитатели на морската храна – от майстори-рибари до капитани, за да разбере защо точно техният местен улов е толкова специален.
Вал винаги е бил запален по риболова. Още помни момента, в който е получил първата си въдица и е хванал първата си шотландска сьомга. Ключът към тази негова страст се крие в готвенето – за него няма нищо по-хубаво от това да превърне улова във великолепна порция.



Премиерите през ноември
категория