Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Праз лук

Празът е култивиран преди 4000 г в Древна Месопотамия. Но древните египтяни, гърци и римляни също са консумирали много праз и те са запознали останалата част на Европа с тази култура.

Чесънът, празът и лукът са от едно семейство.  Имат еднаква миризма и еднакво количество сяра, която ги прави толкова полезни.

Летният праз се засява рано напролет и расте от май до юли. Той е крехък и зелен, а зимният праз расте от ноември до април и е с по-плътни глави, нарича се още  син, заради по-синкавия цвят на листата.  Бялата част на праза е бяла, защото е била под земята.

Перата на праза са по-вкусни от бялата част и е хубаво да се използват за готвене.

Когато избирате праз, гледайте стръковете да са с чиста бяла част без петна и загнивания. Краят на стръка трябва да е прав и не по-широк от 4 см в диаметър. По-едрият праз има груба структура, жилав е и не е толкова вкусен. Горните листа трябва да бъдат зелени, хрупкави и да изглеждат свежи.

Празът е много богат на фибри и фолиева киселина. Фибрите стимулират чревната дейност и подобряват храносмилането. Фолиевата киселина подобрява паметта, а при бременните жени е много важна за развитето на плода.

Празът съдържа флаваноиди. Тези биокатвини вещества действат като антиоксиданти и спомагат за превенция от ракови и сърдечносъдови заболявания.

Празът е богат на витамините С и В6, както и на микроелементите магнезий, мед и калций. Също така празът съдържа алицин, който му придава специфичния мирис и вкус. Алицинът има антибактериален ефект и се използва за лечение на язви.

Празът е умерен диуретик и може да подпомага облекчаване на отоци от различно естество. За лекуване на хрема се препоръчва да се консумира поне три пъти на ден праз лук в сурово състояние.

 



Праз лук
категория