Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Омлет със сирене - рецепта за FOOD REVOLUTION DAY

На 20-и май 2016 отбелязваме FOOD REVOLUTION DAY - световна инициатива на Джейми Оливър и фондацията му, посветена на значението на здравословното хранене и кулинарните умения за хармоничен живот. Този ден е и за да научим децата да готвят и да се радват на храната.

Предложената от Джейми Оливър рецепта за приготвяне на 20-и май е за едно от най-простите ястия - омлет. Можете да промените пълнежа на омлета по ваш вкус със сезонен или местен продукт.

ОМЛЕТ СЪС СИРЕНЕ

1 порция, 10 минути

Това е страхотно бързо ястие за всяко време от деня. Яйцата са чудесен и достъпен източник на белтъчини, които изграждат и възстановяват мускулите ни, като ни помагат да се чустваме пълноценни по-дълго време.
Сервирайте омлета си с пълнозърнест хляб и доматена салата и ще имате здравословно и балансирано ястие.


Продукти:
2 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
зехтин
10 г чедър /или местно зряло сирене/

Допълнително:
купа
мерителни лъжички
малък тиган с незалепващо покритие
дъска за рязане
ренде
шпатула

Начин на приготвяне:
1. Счупете яйцата в купа, овкусете с щипка сол и черен пипер и разбийте.
2. Загрейте малък тиган с незалепващо покритие върху котлон.
3. Настържете сиренето върху дървената дъска.
4. Сипете 0.5 с.л. зехтин в тигана и изсипете внимателно яйцата.
5. Наклонете тигана, за да разпределите яйцата равномерно.
6. Когато омлетът започне да се уплътнява от долната страна, а отгоре все още е леко суров, поръсете равномерно настърганото сирене.
7. С помощта на шпатула внимателно отлепете краищата на омлета и го прегънете на две.
8. Щом омлетът придобие златистокафяв цвят го приплъзнете  в чиния. Сервирайте с доматена салата и пълнозърнест хляб.

СЪВЕТИ
1. Не е задължително да прегъвате омлета. Можете да го оставите отворен и да поръсите пълнежа върху него, а след това да го допечете в предварително загрята фурна, на най-високото ниво.
2. Тиганът с незалепващо покритие улеснява много приготвянето на омлет. Инвестицията по закупуването на такъв тиган не е много голяма, но определено си заслужава.


За повече информация - http://www.jamieoliver.com/recipes/eggs-recipes/simple-cheese-omelette/#PVSThc4TlE2SAjsc.99


Омлет със сирене - рецепта за FOOD REVOLUTION DAY
категория