Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Маслини

Смята се, че маслините са произлезли от остров Крит преди около седем хиляди години.
Днес едни от най-големите производителни на маслини са Испания, Италия, Гърция и Турция.
В суров вид маслините са много горчиви. След като бъдат обрани те не могат да се консумират веднага. За всеки сорт маслина има различен метод на обработка. Един от начините на обработка е маслините да се сложат във вода, която се подменя всеки ден в продължение на месец, за да се изцеди горчивината им. След един месец, след като вече не са горчиви, се накисват в сол и лимон. След няколко дни маслините са готови за консумация.
Маслините са богати на витамините А, D, B и Е, те действат като антиоксиданти. Чрез маслините човешкият организъм си набавя омега-6 и омега-9 мононенаситени мастни киселини, които не може да произвежда сам. Маслините съдържат много белтъци, въглехидрати, пектин, както и минералите калций, фосфор, калий.
Маслините предпазват клетките от свободните радикали, имат антивъзпалителен ефект, предпазват от инфаркт, тумори, понижават холестерола. Ежедневната консумация на маслини предпазва червата от заболявания.
В България най-често се срещат гръцките маслини.

Натурални маслини
Най-популярният вид маслини, произвеждани в Гърция, с характерен черно-кафяв цвят. Разновидност на натуралните маслини е „стафидатата” – изсушена маслина.
Каламата (Каламон)
Маслините Каламата (Каламон) се отглеждат и произвеждат само в Гърция. От тях се приготвя пастета от маслини.
Черни маслини Конфит
Характерно за тях е, че са с много малко съдържание на сол, поради което са познати още и като безсолни маслини.
Зелени маслини
Зелените маслини се обират от дървото недозрели. Често вкусът им е подобряван с чушка или бадем след като бъдат обезкостени.
Турски маслини
Това са маслини сорт Услу. Имат характерен леко солен вкус с месест пулп, който се отделя лесно от костилката.


Маслини
категория