Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Манго

Мангото е с богато съдържание на натрий, бета каротин, витамини от групата на B и витамин E. Съдържа калций, желязо, калий, магнезий и мед. Без наситени мазнини и холестерол. Мангото е сладко, вкусно r изобилства на витамини.

Мангото има статут на суперхрана, осигурява по малко от почти всичко нужно на тялото, за да функционира добре.

Манго плодовете съдържат в малки дози от почти всички витамини. Богати са на витамин С и провитамин А. Съдържат ниски порции от широк кръг минерали, като преобладават калий и мед.

Манго плодовете са богати на фитохимикали с висок антиоксидантен потенциал - каротиноиди (алфа и бета-каротин, лутеин), полифеноли (кверцетин), флавоноиди (кемпферол), галиева киселина, танини, кетахини, кафеена киселина.

Мангото се среща в различни форми, големина и цвят. Може да бъде овално, крьгло или продълговато. Цветът варира между червено, жьлто и зелено. Най-малките плодове са колкото слива, а най-големите са дълги над 25 см и тежат около 2-3 кг. Независимо от големината им плодовете на мангото имат сочна жълта или оранжева сърцевина с плоска семка в средата. Дървото манго е вечнозелено и огромно, като средно достига 35-45 метра на височина с голяма корона и големи, гъсти клони и листа. Плодовете са доста, но узряват относително бавно - за три до шест месеца.

Когато купувате манго, избирайте полумеки плодове с гладка повърхност. Наличието на черни петна е знак, че мангото е презряло, а зелените - че е все още зелено. Оставете го на стайна температура до пълното му узряване. Съхранявайте зрелите плодове в хладилник до няколко дни. Консумирайте мангото прясно, леко охладено. Мангото може да се направи на пюре и е подходящо за десерти, сорбета, сосове и конфитюри, а също е добра добавка за месо, риба или къри.



Манго
категория